Polisen utreder ”amerikanska vargar” i hägn i Särna

Länsstyrelsen har nu fått in en ansökan från Detlef Herche om att hålla "amerikanska vargar" i hägn i Särna. Men det pågår också en polisutredning om verksamheten med "vargar" på gården.

Detlef Herche med ett hunddjur som uppges vara en amerikansk varg. Foto: Privat

– Vi har fått en ansökan om förevisningstillstånd både enligt djurskyddslagen och artskyddsförordningen. Ansökan gäller också vilthägn, berättar Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna.

Jaktjournalen berättade i november om Detlef Herche som på Facebook visade bilder på vargliknande hunddjur som han håller i fångenskap. De ingår i en verksamhet med bland annat älgar, renar och getter som visas för allmänheten i Öjvallsberget utanför Särna i Dalarna.

Detlef Herche berättade för Jaktjournalen att vargarna importerats från USA.

Inget tillstånd

Men när redaktionen kollade med länsstyrelsen i Dalarna så saknades tillstånd för att hålla vargar i hägn.

I november framkom det att länsstyrelsen inte kontrollerat hunddjurens härkomst. De får enligt reglerna inte vara födda i det vilda.

Inte heller hade länsstyrelsen kontrollerat att hägnet är utformat enligt de krav som ställs på djurparker.

Länsstyrelsen gjorde en polisanmälan angående de vargliknande hunddjuren redan i december 2018.

– Polisutredningen pågår och det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera saken närmare, säger Carina Nordlander på länsstyrelsen.

Varför tar det sådan tid?
– Det måste polisen kommentera, svarar Carina Nordlander.

Jaktjournalen söker Detlef Herche och den utredande polisen men har ännu inte lyckats få kontakt med någon av dem.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼