Annons
Polisen utreder "amerikanska vargar" i hägn i Särna | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan djurpark
Detlef Herche med ett hunddjur som uppges vara en amerikansk varg. Foto: Privat
Polisen utreder "amerikanska vargar" i hägn i Särna
Länsstyrelsen har nu fått in en ansökan från Detlef Herche om att hålla "amerikanska vargar" i hägn i Särna. Men det pågår också en polisutredning om verksamheten med "vargar" på gården.
– Vi har fått en ansökan om förevisningstillstånd både enligt djurskyddslagen och artskyddsförordningen. Ansökan gäller också vilthägn, berättar Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna. Jaktjournalen berättade i november om Detlef Herche som på Facebook visade bilder på vargliknande hunddjur som han håller i fångenskap. De ingår i en verksamhet med bland annat älgar, renar och getter som visas för allmänheten i Öjvallsberget utanför Särna i Dalarna. Detlef Herche berättade för Jaktjournalen att vargarna importerats från USA.

Inget tillstånd

Men när redaktionen kollade med länsstyrelsen i Dalarna så saknades tillstånd för att hålla vargar i hägn. I november framkom det att länsstyrelsen inte kontrollerat hunddjurens härkomst. De får enligt reglerna inte vara födda i det vilda. Inte heller hade länsstyrelsen kontrollerat att hägnet är utformat enligt de krav som ställs på djurparker. Länsstyrelsen gjorde en polisanmälan angående de vargliknande hunddjuren redan i december 2018. – Polisutredningen pågår och det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera saken närmare, säger Carina Nordlander på länsstyrelsen. Varför tar det sådan tid? – Det måste polisen kommentera, svarar Carina Nordlander. Jaktjournalen söker Detlef Herche och den utredande polisen men har ännu inte lyckats få kontakt med någon av dem.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!