Jaktnyheter

Polisen utreder ”amerikanska vargar” i hägn i Särna

Detlef Herche med ett hunddjur som uppges vara en amerikansk varg. Foto: Privat
Länsstyrelsen har nu fått in en ansökan från Detlef Herche om att hålla "amerikanska vargar" i hägn i Särna. Men det pågår också en polisutredning om verksamheten med "vargar" på gården.
– Vi har fått en ansökan om förevisningstillstånd både enligt djurskyddslagen och artskyddsförordningen. Ansökan gäller också vilthägn, berättar Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Dalarna. Jaktjournalen berättade i november om Detlef Herche som på Facebook visade bilder på vargliknande hunddjur som han håller i fångenskap. De ingår i en verksamhet med bland annat älgar, renar och getter som visas för allmänheten i Öjvallsberget utanför Särna i Dalarna. Detlef Herche berättade för Jaktjournalen att vargarna importerats från USA.

Inget tillstånd

Men när redaktionen kollade med länsstyrelsen i Dalarna så saknades tillstånd för att hålla vargar i hägn. I november framkom det att länsstyrelsen inte kontrollerat hunddjurens härkomst. De får enligt reglerna inte vara födda i det vilda. Inte heller hade länsstyrelsen kontrollerat att hägnet är utformat enligt de krav som ställs på djurparker. Länsstyrelsen gjorde en polisanmälan angående de vargliknande hunddjuren redan i december 2018. – Polisutredningen pågår och det råder förundersökningssekretess. Därför kan jag inte kommentera saken närmare, säger Carina Nordlander på länsstyrelsen. Varför tar det sådan tid? – Det måste polisen kommentera, svarar Carina Nordlander. Jaktjournalen söker Detlef Herche och den utredande polisen men har ännu inte lyckats få kontakt med någon av dem.