Polisen utreder akut blyförgiftning hos havsörnar

Akut blyförgiftning hos havsörnar i Stockholms skärgård har fått polisen att dra igång en brottsutredning. Misstanken är att någon preparerat döda djurkroppar med bly.

Polisen utreder en handfull havsörnar som drabbats av akut blyförgiftning. Foto: Gettyimages

Tidningen Skärgården var först med att rapportera om saken. En handfull havsörnar har drabbats av akut blyförgiftning i trakterna som om Rimbo i Norrtälje kommun.

– Problemet är att de örnar som tagits in har en akut blyförgiftning, inte bara förhöjning. De är riktigt dåliga och måste ha ätit en ganska koncentrerad mängd bly. För att nå den här halten behöver man nästan ha preparerat djuret genom att skjuta ett gäng hagelskott, säger Kenneth Kronberg, poliskommissarie vid Nationella viltolycksrådet, till Dagens Nyheters pappersupplaga.

Polisen misstänker alltså att det kan finnas någon eller några personer som aktivt försökt ta livet av havsörnar.

– Vi frågar oss vad det är som för människor att vilja ha ihjäl havsörnar. Vi har fått in flera tips om vart åt det här lutar, säger Kenneth Kronberg till Skärgården.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼