Jaktnyheter

Polisen sätter in drönare mot sabotörer i björnjakten

Polisen tar ett nytt grepp för att förhindra sabotage mot licensjakten på björn i Dalarna och Värmland. Foto: Gettyimages, montage

Polisen i Dalarna och Värmland sätter in extra resurser för att avvärja sabotage mot björnjakten. Drönare och eventuellt helikopter ska stoppa jaktsabotörer.

Ett problem inför björnjakten har varit att länsstyrelserna inte lyckats hitta någon lagstiftning som kan användas för att sekretessbelägga var jägare ansökt om att få anlägga legala åtlar. Jaktjournalen har rapporterat om det.

Det har befarats sabotage.

Men nu skriver Mora Tidning att polisen kommer att använda sig av drönare, och eventuellt helikopter, för att övervaka att den legala björnjakten kan genomföras.

Drönare har visat sig vara effektiva vapen för polisen vid övervakningen av olika händelser och evenemang.

”Underrättelsebilden visar i nuläget inte på någon förhöjd eller känd hotbild men erfarenheten visar att störningar mot enskilda personer, jakten och dess företrädare i sin helhet kan förekomma”, säger Peter Karlsson, chef för polisområde Dalarna, på polisens hemsida och citeras av Mora Tidning.

Björnjakten startar på måndagsmorgonen och 649 björnar får skjutas.

Jaktjournalen bevakar björnjakten. Hör av dig om du har en spännande jaktupplevelse som du vill berätta. Ring vår reporter Mikael Moilanen, 070 – 744 18 21