Polisen misstänker illegala björnåtlar i Västerbotten

Polisen misstänker att illegal åtling har använts i björnjakten i Västerbotten. Knivskuret kött har påträffats i maginnehåll hos björn.

Länsstyrelsens personal och polisen anser det styrkt att illegal åtling förekommit i björnjakten i Västerbotten. Foto: Gettyimages

SVT Västerbotten rapporterar att den första delen av årets björnjakt i Västerbotten är avlyst. Polisen misstänker användning illegal åtel sedan maginnehållet på skjutna björnar analyserats.

– Vi har hittat finskurna köttbitar som björnen inte kan ha hittat på naturlig väg. I så fall måste den ha ätit med kniv och gaffel, säger Joakim Lundkvist, viltsamordnare för polisen region Nord, till SVT.

Kan inte bevisa

Lundkvist hänvisar till att länsstyrelsens besiktningspersonal är proffs på att bedöma vad som är viltkött och vad som är kött från tamdjur. Med ledning av vad länsstyrelsens personal sagt drar han slutsatsen att det är tamdjurskött som använts för åtling.

– Köttet har ju hamnat där i skogen av en anledning, jag tror inte att någon har slängt ut det utan en tanke på att jaga. Men vi kan inte bevisa vem som har lagt det där, säger Joakim Lundkvist till SVT.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Hedin: ”Skönt att det blir åtal”

Åtalet mot Karl Hedin bygger på en lång rad indicier. Det är främst avlyssnade telefonsamtal som åklagare Lars Magnusson menar bevisar att Karl Hedin inte varit främmande för att skjuta varg, och att han jagade varg illegalt den 26 oktober 2018. "Skönt", säger Karl Hedin om åtalet.

Senaste vargnytt: Stora problem med varg på flera håll i landet

Vargen fortsätter skapa stora problem och merarbete för djurägare runt om i landet. I södra landsändan pågår skyddsjakt i tre län på fårdräpande vargar, och i Gävleborg strider ortsbor i Lingbo för att få skyddsjakt på närgångna vargar som bland annat dödat får och lamadjur.

Rektor Eva-Lena sköt stortjur

Eva-Lena Årmyr och hennes älgjakt har blivit en snackis bland eleverna på skolan där hon är rektor. Under älgjakten fällde Eva-Lena en riktigt fin älgtjur.
ANNONS ▼