Jaktnyheter

Polis grep björnjägare – nu åtalas han själv

Nu åtalas polisen som på sin fritid grep fyra björnjägare. Arkivfoto: Per Jonson

En polis som också var ordförande för ett viltvårdsområde i Dalarna misstänks för felaktigheter i samband med att han ska ha gripit fyra jägare under höstens björnjakt. Nu åtalas han.

Jaktjournalen har tidigare berättat om hur en ledig polis ska ha gripit fyra jägare misstänkta för jaktbrott under björnjakten 2022. 

Polisen som nu åtalas för felaktigheter i samband med gripandet menade att björnjägarna gjort sig skyldiga tilll flera brott, bland annat för att ha släppt hundar på eller i närheten av åtel. Fler poliser kallades till platsen och enligt jägarna hölls de kvar i flera timmar.

En av de jägare som var på platsen har tidigare beskrivit det som hände så här för Jaktjournalen:

– När klockan började närma sig 18.30 och då jakten måste avslutas med tanke på solens nedgång, åkte vi ut för att försöka koppla hundarna. Då dök det upp en person som blockerade vägen för oss med sin bil och skrek flera gånger att vi begått jaktbrott. Till slut tog han fram en polislegitimation och sa att vi var gripna.

Utredningen mot jägarna lades ned i november 2022 då det inte gick bevisa att brott. Flera motanmälningar mot polisen hade kommit dock kommit in och de misstankarna kvarstod. Nu åtalas han alltså för felaktigheter i samband med gripandet uppger Borlänge tidning.

Åklagaren menar att polisen genom de utredningsåtgärder han vidtagit och eftersom han inte underrättade åklagare eller insatsledare om gripandet.

– Han ska underrätta befäl och åklagare. Sedan påstår han att han inte gripit dem men det har vi bevis på menar jag, säger chefsåklagare Jim Westerberg till Borlänge tidning.

Eftersom den misstänkte polisen också var ordförande för viltvårdsområdet så menar Westerberg även att polisen varit jävig.

– Man kan inte handlägga saker som polis när man har ett intresse och det krävs inte mycket för att det ska vara jäv. Han är alldeles för nära de misstänkta och brottet är min uppfattning. Han fick inte göra utredningsåtgärderna och i förhören framgår det att han insett det men ändå gör han det.