Annons
"Pappa smackade med munnen, sen bar det av" | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
1 år sedan älgjakt
Verner Eriksson och hästen Dolle i aktion under en älgjakt Lycksele i mitten av 1950-talet. Foto: Privat
"Pappa smackade med munnen, sen bar det av"
– Pappa smackade med munnen, sen bar det av. Det berättar 78-årige Leopold Vernersson, om den fantastiska bilden han har på hästen Dolle och sin far från en älgjakt.
Bilden är tagen i mitten av 1950-talet i början av september vid Paubäcken i Lycksele. Leopold Vernersson var 13-14 år gammal och stod på ena sidan bäcken och följde dramat när pappa Verner Eriksson och hästen Dolle övervann det strömmande vattnet. Dolle var en blandning mellan ardenner och nordsvensk och som åttaåring i prima form. – Det var en mycket kraftig och stark häst som användes för timmerdragning i skogen. Jag har en bild där han drog ett lass som var på 528 kubikfot – pappa såg liten ut där han satt på timmerlasset, berättar Leopold.

Skotstötting

Älgen på bilden vara en 13-taggare och Leopold vill minnas att det var Frits Norman som skjutit den. Man använde en så kallad skotstötting och Verner Eriksson balanserade med ena benet på en slana som hängde bakåt från skotstöttningen. Det andra benet stod han på älgen med. – Det var cirka 20 meter brett och kanske en halvmeter djupt och det gick bra. På andra sidan vattnet flyttade man älgen till en lastvagn och pappa körde den efter Dolle 1,5 mil hem till gården, berättar Leopold.

Tog in hästen i kojan

Dolle var en älskad häst – så till den milda grad att man en gång tog in honom i en flottarkoja för att han inte skulle frysa. – Dom skulle riva kojan så det gjorde ingenting om han pissade på golvet. Vi tog in honom genom dörren i kojan och han stod där så lugnt och snällt. Det var en fantastiskt häst, säger Leopold. Dolle lade sig efter en stund i kojan, men då dök det upp råttor och dem var han rädd för. – Då flög han upp och frustade. Men när det blev lugnt lade han sig igen, minns Leopold. Han har jagat hela sitt liv och det finns många minnen och historier – som när jaktlagets fyra medlemmar fick 100 kilo älgkött vardera efter en enorm 14-taggare. Men den historien tar vi en annan gång.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!