Ovanåkers kommun söker skyddsjägare

Ovanåkers kommun letar efter ett jaktlag som kan ta hand om skyddsjakterna i kommunen.

Ansökningstiden för att bli kommunal skyddsjägare i Ovanåker går ut den 15 december. Arkivbild: Gettyimages

Det är SVT Gävleborg som berättar att Ovanåkers kommun inte har några skyddsjägare idag.

Kommunen har två krav: De som åtar sig uppdraget ska kunna kallas in med 24 timmars varsel. Dessutom vill kommunen att de kommunjägare som utses tidigare ska ha bedrivit organiserad jakt i Ovanåker.

Flera personer har hört av sig till kommunen och två har anmält sitt intresse.

– Vi har en ansökningstid fram tills den 15 december så jag är förhoppningsfull. Vi har stort behov av en organisation som kan hantera situationer som uppstår, säger Mattias Bergström, miljö- och byggchef på Ovanåkers kommun, till SVT.

Det jaktlag som antas till uppdraget kommer att få en fast årlig ersättning, som är tänkt att kompensera för resor och ammunition.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Polisen: Vikbar kolv är okej, men…

När Olle Lund från Örebro ansökte om licens på en Ruger RPR fick han först avslag på grund av den vikbara kolven, men förvaltningsrätten godkände den. Nu hävdar polisen att det är den vikbara kolven i kombination med pistolgrepp som inte är tillåten.

Utrotningshotade uttern har gjort stark come back

På 1980-talet var uttern på väg att försvinna helt i Sverige. Nu är den tillbaka och fler och fler svenskar gör observationer – bland annat Ingemar Selander, som hittade en trafikdödad utter utanför Umeå häromdagen.

DEBATT: ”Som att bita sig själv i svansen”

Det kan inte ses som något annat än en ren och skär maktdemonstration för att tysta inte bara den enskilde medlemmen utan även alla andra medlemmar, som eventuellt skulle kunna tänka sig att kritisera organisationen. Det skriver professor Eva Schömer i ett svar i debatten mellan henne och Svenska Kennelklubben, SKK.

Inviger modern skjutbiograf

Hulukvarn Arena utanför Jönköping fortsätter att utveckla sin verksamhet och inviger till helgen en egen skjutbiograf. Enligt Christian Larsson, vd för företaget, blir det Sveriges modernaste skjutbiograf.

Debatt: Osäkert om illegal jakt på varg

Att sprida felaktiga eller dåligt underbyggda uppgifter får mycket negativa konsekvenser med urholkat förtroende för myndigheter, rättsväsende och forskningsverksamhet, samtidigt som jakten på förmodade "förövare" leder till rättsövergrepp. Det skriver Gert Ragnarsson om den illegala vargjakten i den här debattartikeln.
ANNONS ▼

Annonser