Jaktnyheter

Oops, det blev lite fel där

Det här inlägget postade Jägarnas Riksförbund söndagen den 1 augusti. Först den 21 augusti är det tillåtet att jaga grävling med ställande hund. Bild: Skärmdump

Det blev fel när Jägarnas Riksförbund på söndagen ville komma med ett glatt tillrop till jägarkåren. I ett facebookinlägg utgick förbundets tjänstemän från att ställande hundar kan släppas på grävling 1 augusti. Men det skulle i så fall vara ett jaktbrott.

"}}

– Det blev en feskrivning, men det ändrades omgående, säger Mikael Hultnäs, riksjaktvårdskonsulent på Jägarnas Riksförbund.

De nya jakttiderna beslutades tidigare i år och då inskränktes jakten på grävling med ställande hund. Nyordningen är att hundar inte får släppas i jakten 1 augusti, utan först 21 augusti.

Jägarnas Riksförbund skrev på Facebook på söndagen:

”Idag börjar grävlingsjakten i hela landet och pågår till den 31 januari. Många ställande hundar kommer att bege sig ut på havrefälten och betesvallarna i jakt på grävlingar. Jagar du grävling idag?”

”Missade”

Riksviltvårdskonsulent Jens Gustafsson uppger att han såg felet när inlägget legat ut en minut. Han slog larm till kollegor som jobbar med Facebook på förbundet.

– Det var ett inlägg som förbereddes innan de nya jakttiderna beslutades. Sedan missade vi helt enkelt att det låg i pipeline för publicering, säger Jens Gustafsson.

Det var en automatpublicering som var tidsinställd för att gå ut den 1 augusti.

– När de nya jakttiderna kom blev det stressig och mycket och därför glömdes det här inlägget bort, säger Jens Gustafsson.

Det rätta är alltså att ställande hund inte får användas vid grävlingsjakt förrän den 21 augusti.