Jaktnyheter

Ökad kvot på lodjur i Västerbotten

Det blir minskad kvot för lodjursjägarna i Norrbotten 2024. Foto: Getty Images.

Länsstyrelsen i Västerbotten har beslutat att tio lodjur får fällas under vårens licensjakt. Det är en ökning från förra året.

– Med en tilldelning på tio djur i ett stort jaktområde räknar vi med att kunna hålla lodjursstammen i närheten av målnivån, samtidigt som vi bidrar till att minska problembilden med lodjuren inom rennäringen, säger Ulf Bergelin, biträdande enhetschef på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Inventeringen som är på väg att avslutas visar preliminärt att stammens minskande trend har vänt och att den närmar sig länets beslutade målnivå. Därför ökar man i år tilldelningen till 10 djur. Förra året fick fyra lodjur fällas i länet.

Jakten inleds 1 mars och får bedrivas i ett område som omfattar kommunerna Dorotea, Åsele, Nordmaling, Bjurholm, Vindeln, Vännäs, Umeå, Robertsfors, Skellefteå och Norsjö. I övriga länet är jakt på lodjur inte tillåtet.

Sedan tidigare har två av de andra länen i norra förvaltningsområdet beslutat om sänkt tilldelning. I Jämtland får i år 15 lodjur skjutas jämfört med 21 i fjol. I Västernorrland har länsstyrelsen beslutat sänka tilldelningen från 12 djur förra året till åtta i år.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har ännu inte fattat något beslut om årets tilldelning. Förra året (2023) fattades inget beslut om licensjakt i länet.