Jaktnyheter

Och vinnaren är…

Det blev en lodjursmiddag som tog hem förstapriset i Jaktjournalens läsartävling om bästa åtelbilden! Här kan du se alla vinnarna.

Jaktjournalens läsartävling Bästa åtelbilden blev en succé. Hundratals bilder från åtelkameror har sänts in och juryn har haft ett tufft jobb. Det blev till slut Johannes Perssons bild på ett lodjur som fick förstapriset, en Bolyguard åtelkamera från Hylte Jakt & Lantman. Juryn har dessutom utsett ett hederspris för en dramatisk filmsekvens med en älgkviga som jagar bort Norrsjövargen.

"}}

Det efterfrågades allt från livfulla till fascinerande, vackra eller udda bilder som tagits med åtel- eller viltkamera.

– Det blev en hisnande inblick i rovdjurstäta marker, uppfinningsrika djur och komiska situationer, säger Anders Ljung, Jaktjournalens chefredaktör.

Många bilder på rovdjur

Tävlingen avgjordes av en jury bestående av Jaktjournalens redaktion och Christoffer Jannesson, vice vd på Hylte Jakt & Lantman, som sponsrar med både första- och hederspris.

– Det är många bilder på rovdjur och det är något som kittlar mig. Jag jagar lodjur och björn, har en rävstövare och en björnstövare och det är något särskilt med rovdjuren, säger Christoffer Jannesson.

Tävlingsbidragen innehåller allt från blåmes till trana till kopulerande mårdar, vildsvin, grävlingar, klövvilt och varg.

– Jag tycker det är ett jättekul initiativ. Det visar verkligen hur mycket som händer ute i skogen. Vi säljer ungefär 12 000 kameror om året, så vi ser och hör ganska mycket från våra kunder. Folk har bevisligen ansträngt sig för att skicka in material, säger Christoffer Jannesson.

”Jäklar, vilken filmsekvens!”

Tävlingen gällde stillbilder, men Kjell Roth i Västmanland skickad in en bild från en filmsekvens på en älg som jagar bort en varg vid en saltsten. Då kunde juryn inte hålla sig från att fråga efter videon.

– Jäklar, vilken filmsekvens! Detta måste prisas, säger Anders Ljung.

Kjell Roth berättar om videon.

– Ni kan se hur en älgkviga går till anfall mot Norrsjövargen, men blir dödad utanför kameran. Efteråt kommer vargen fram och tittar mot kameran, säger Kjell Roth.

Vargen har ett sändarhalsband på sig och det rör sig alltså om en varg från Norrsjöreviret.

– Detta hände i Nittälven i Ljusnabergs kommun i juli förra året. Det var den här vargen som dödade flera jakthundar och senare blev skjuten under skyddsjakt, berättar Kjell Roth.

Kjell Roth tilldelas juryns hederspris, 5etta Snurresäcken med roterbar sittdyna 360 grader, från Hylte Jakt & Lantman.

Förstapriset tilldelas Johannes Persson, Gästrikland. För hans bild på ett lodjur som äter från ett rådjur det tagit under natten på en gård vid Dalälven.

Johannes Persson har även lodjurets framfart på video. På jaktjournalen.se kommer både Johannes och Kjell Roths video att publiceras.

På prispallen:

VINNARE: Lodjursmiddag: ”Ett lodjur som äter från ett rådjur som den tagit under natten på en gård i södra Gästrikland precis vid Dalälven. Jag skickar med en video också som jag tycker blev riktigt häftig.
Foto: Johannes Persson.

Juryns motivering: ”Wow, så vackert! Man kan till och med se fläckarna på det vackra lodjuret.”

Pris: BG584G åtelkamera, Bolyguard, från Hylte Jakt & Lantman, ett års-prenumeration på Jaktjournalen.

Johannes Perssons bonusfilm kommer ni kunna se i ett separat inlägg på Jaktjournalen.se

ANDRA PLATS. Mysiga björnar: ”Dessa fick jag på kameran för några år sedan. De riktigt myser med varandra. Bilden är tagen på gränsen mellan Hälsingland och Härjedalen
Foto: Ulf Mickelsson.

Juryns motivering: ”Stora, älskande, fullvuxna björnar är riktigt sköna. Helt otrolig bild. Vad är oddsen?” ”De förälskade björnarna gör mig glad, mäktiga djur.”

Pris: Kniv, vapenfodral och sex månaders prenumeration på Jaktjournalen.

TREDJE PLATS. Krig på åteln: ”Här är kriget i full gång kring åteln och den som är tuffast får ta del av dom bästa bitarna av det som tinar fram. 2014 Bräcke kommun i östra Jämtland.”
Foto: Bengt Selberg

Juryns motivering: ”Örnen och räven i snön fångar betraktaren. Jättefint motiv.”

Pris: Jaktjournalen-keps, powerbank och tre månaders prenumeration på Jaktjournalen.

FJÄRDE PLATS. Kalasande kungsörn: ”Kungsörn som kalasar på rester efter rådjur och älg. Bilden är tagen i Småland. Datumet på bilden stämmer inte, den är tagen nu i vintras.”
Foto: Fredrik Wickelgren

Juryns motivering: ”Bilden är väldigt fin och tydlig där till och med fjädrarna på vingarna syns.”

Pris: Jaktjournalen-keps och tre månaders prenumeration på Jaktjournalen.

FEMTE PLATS. Trångt i trädet: ”Björnungarna har det trångt i trädet.”
Foto: Fredrik Axelsson, Västernorrland

Juryns motivering: ”Björnungar som hjälps åt att klättra i träd och skrubbar sig… det går inte att motstå.”

Pris: Jaktjournalen-keps och Jaktjournalens hundkoppel.

Juryns hederspris:

ATTACK! Älgkvigan och vargen: ”Älgkvigan går till anfall mot Norrsjövargen men blir dödad utanför kameran. Foto: Kjell Roth, Västmanland.

”Juryns motivering: ”Jäklar, vilken filmsekvens! Detta måste prisas!

Pris: En 5Etta Snurresäcken med roterbar sittdyna 360 grader, från Hylte Jakt & Lantman, Jaktjournalen-keps och Jaktjournalens hundkoppel.

Kjell Roths filmsekvens kommer ni att kunna se i en separat artikel på Jaktjournalen.se

Tidigare bilder: