Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
2 år sedan jaktarrenden
Det nya bolaget höjde arrendet med 55 procent. Något som drabbar det lilla jaktlaget. Arkivfoto: Per Jonson
Nytt bolag höjde jaktarrende med 55 procent
Skogsbolaget höjde arrendet med 55 procent och gav jaktlaget sex dagar på sig att lösa ekonomin. ”Flera i laget kommer att hoppa av och för resten blir det dubbelt så dyrt tills vi hittar nya medlemmar” berättar en jägare.
Hällefors Tierp Skogar AB är ett nybildat skogsbolag som tagit över cirka 100.000 hektar från Bergvik Skog AB. I en mailkonversation med de befintliga jaktlagen efterfrågade bolaget bud på den fortsatta jakten. Flera jaktgrannar lade liknande bud som de haft året innan: 30 kronor per hektar för mark öster om E4 från Uppsala i söder till Mehedeby i norr. Idag kom motbudet från Hällefors Tierp Skogar på 48 kronor per hektar, och svarar inte jaktlagen på sex dagar går jakten till någon annan.

”Dubbelt så högt bud”

Per Olsson är VD för Hällefors Tierp Skogar AB och han säger att de skyndar på för att ha avtalet klart till jaktåret startar. – 55 procent är en mycket kraftig ökning, men vi måste komma ihåg att dessa priser har legat oerhört lågt. Vi vill inte byta ut befintliga jägare utan vill att de som jagar där ska fortsätta med det. Men när vi släppte andra marker fick vi bud på dubbelt så hög nivå. 48 kronor per hektar, en timme från Stockholm är fortfarande lågt.

Förstående jägare

Den jägare som Jaktjournalen har pratat med har jagat på marken i ett litet jaktlag med flera i sin familj. – Jag tror att tre kommer att hoppa av jaktlaget med den här prishöjningen. Då går vi från 6.000 kronor till 14.000 per jägare tills vi hittar nya medlemmar. Jaktlaget fäller fyra till fem älgar och cirka tio vildsvin per år. Rådjuren är nästintill obefintliga på grund av lodjursstammen och dov- eller kronvilt saknas. Tillgången till hare, räv och skogsfågel menar jägaren är normal. Men jägaren, som vill vara anonym, har förståelse för en viss prishöjning. – Jag förstår att de vill ha en höjning, men inte med sex dagars varsel, och inte så avsevärd, säger han.

Finns utrymme för resonemang

Enligt Per Olsson på Hällefors Tierp Skogar finns det ännu utrymme för resonemang. Detta trots att det var formulerat annat i mailkonversationen med jaktlagen. – Jag kan absolut förstå att det är svårt för de små jaktlagen. Om de kontaktar oss och säger att de inte hinner svara så får de en vecka till på sig, säger Per Olsson.

Daniel Sanchez 0300-306 21

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!