Annons
Nytt bakslag för värnare som klagat på vargjakten - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
Det var okej med licensjakt på varg i Värmland, Örebro och Västmanland. Kammarrätten tar inte upp fallet. Foto: Gettyimages
Nytt bakslag för värnare som klagat på vargjakten
Kammarrätten tar inte upp saken

Svenska Rovdjursföreningen och andra vargvärnarföreningar nekas prövningstillstånd i Kammarrätten. Därmed är det Förvaltningsrättens okej till licensjakt på varg i Värmland, Örebro och Västmanland som ligger fast.

Svenska Rovdjursföreningen, Jaktkritikerna och de lokala avdelningarna inom Naturskyddsföreningen överklagade licensjakten på varg i samtliga vargjaktslän.

Förvaltningsrätten i Luleå sa nej till överklagandena och då vände sig de klagande föreningarna till Kammarrätten i Sundsvall. Målet var att rätten skulle slå fast att licensjakten varit olaglig.

Inga skäl för prövning

– Vi har inte funnit något skäl att meddela prövningstillstånd. Därför står domen i förvaltningsrätten fast. Det gäller Värmland, Örebro och Västmanland. Överklagandet rörande Gävleborg har inte avgjorts ännu, säger Gunnel Wadsten, kammarrättsråd vid Kammarrätten i Sundsvall, till Jaktjournalen.

Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig tjänsteman på Svenska Jägareförbundet, tycker att Hovrättens beslut är väntat.

– De klagande har byggt hela sin argumentation på EU-domstolens förhandsavgörande i ett finskt mål. Det påverkar i Finland men bara marginellt i Sverige. Här är det domen i Högsta förvaltningsdomstolen som är vägledande, säger Gunnar Glöersen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!