Jaktnyheter

Nyhetsåret 2022 – maj och juni

Trots att maj och juni inte är några tunga jaktmånader rapporterades det många spännande händelser dessa månader 2022 på Jaktjournalen.se. Vi kunde publicera flera unika bilder. Ett glädjeämne var beslut om kraftigt sänkt vargstam - medan rapporteringen om myndigheternas strul med licensfria ljuddämpare upprörde många.

"}}

Flest klick fick den märkliga historien om labradoren och viltspårchampionen LVA, som var ute på kvällspink på gårdsplanen när en främmande bil stannade utanför staketet.

Någon sköt LVA i huvudet.

– Vem vevar ner rutan och skjuter ett oskyldigt djur bara så där? Frågade sig LVA:s matte Inger Karlsson.

En annan uppmärksammad historia var den om Sonny Hansson i Motala, som gav sig ut på grävlingsjakt. Då jakten var slut dök det plötsligt upp beväpnade poliser som beordrade honom att lägga sig ned på marken.

– När jag satt där i handbojorna säger en polis ”du vet väl om att du kunde ha blivit skjuten?”, berättade Sonny.

Jörgen Larsson fångade en unik bild på sin åtelkamera. Det var två vargar som var i färd med att ta en älg i Brängenreviret.

Historiskt vargbeslut

En annan unik bild tog en kvinna en dag i maj på Mullsjö camping i Jönköpings län. Mitt på dagen knallade en varg omkring bland husvagnar, campingstugor och människor.

– Den gick förbi oss på två meters avstånd och brydde sig inte ett dugg om att den var bland människor, berättade kvinnan som tog den bilden.

En unik bild togs också av Annika Nielsen i centrala Trosa. Hon var på hugget med mobilen och fick bild på en varg som förföljde en man på en gångbana.

– Jag ropade åt mannen och han vände sig om. Ja, jäklar, det är en varg – vad häftigt, svarade han, berättade Annika Nielsen.

Kanske började våra politiker på allvar inse vad det får för följder att hysa ett så stort och potent rovdjur som vargen i bebyggda trakter. Hur som helst kom ett historiskt beslut i miljö- och jordbruksskottet i maj. Vargstammens lägstanivå ska sänkas till 170 individer – något som riksdagen senare också röstade för.

Varg handlade det också om när svenskägda hundar fick hjälpa norrmän i skyddsjakt i Løten.

– Vi måste vända oss till Sverige och låna erfarna hundar, säger jaktledaren Thomas Palerud till Jaktjournalen.

Nyhetsbomb

I juni slog det ned en nyhetsbomb bland jakthandlare, importörer av ljuddämpare och jägare. Beskedet från polisen var att ljuddämpare skulle betraktas som krigsmaterial och att det därmed skulle behövas tillstånd från Inspektionen för strategiska produkter, ISP.

Polisens utspel kom några veckor innan ljuddämparna blev licensfria. Ganska snabbt kunde dock ISP meddela att det inte var aktuellt att klassa jägares ljuddämpare som krigsmaterial.

Senare under sommaren levererade Anders Lindström, före detta VD på Sako Sweden och nu styrelseledamot i Föreningen Sveriges Jägare, tung kritik mot hur polisen skött ärendet med de licensfria ljuddämparen.

Att ljuddämpare engagerar visade Jaktjournalens stora ljuddämpartest som blev en välläst publicering. Missa inte den!

En annan uppmärksammad artikel handlade om en jägare med tinnitus, som ansökte om att få använda ljuddämpare på ett klass 3-vapen. Polisen sa nej, men jägaren överklagade till förvaltningsrätten och vann.