Jaktnyheter

Nyhetsåret 2021 – del 4

Nyhetsåret 2021, kvartal fyra. Bildmontage: Jaktjournalen

Året närmar sig sitt slut med massor av mästerskap för jakthundar. Sveriges bästa harstövare ska koras dubbelt upp, precis som landets bästa älghundar. Och inte att förglömma, bästa rävstövaren.

Tack för detta året! Häng med oss under 2022.

"}}

Tidigare delar hittar du här:
Årskrönika 2021 Del 1
Årskrönika 2021 Del 2
Årskrönika 2021 Del 3

Nyhetsmånaden oktober

Oktober gick av stapeln med dubbla mästerskap för älghundar i Västernorrland. Älgarna var ovanligt svåra att hitta detta brunstuppehåll men två segrare kunde koras.

Back Albert Johansson och jämthundstiken Bureiserens Kiara knep SM-titeln 2020. I mästerskapet för 2021 var det den östsibiriska laikan Björnklockans Lynx och Johan Öhman som tog hem guldet.

Stora älgar lockar alltid till läsning, framför allt när det är högsäsong för älgjakt. Oktober månads populäraste artikel handlade också mycket riktigt om älgar, stora sådana. Ingelas stortjur på närmare 350 kilo slaktvikt var definitivt en snackis. Men även en bild på en rejäl tjur på en släpkärra vållade stor uppmärksamhet. Dock var det något lurigt med bilden. Vid närmare efterforskning hade en älgdragare ett finger med i spelet.

Under oktober månad genomfördes också SM för harhundar efter ett års uppskjutning. Mästerskapet ägde rum i Blekinge och det var tufft för många deltager. Bo Titusson och hamiltonstövaren Hjälmsereds Atos knep till slut förstaplatsen och hyllades stort bland stövarjägare.

För många jägare i Mellansverige var dock oktober en mörk månad med angrepp på jakthundar och ständig oro för vad som skulle kunna hända.

LÄNKAR:

Nyhetsmånaden november

Den nyhet som engagerade flest läsare under november handlar om en bonde som blivit av med sina vapen. Orsaken är en minst sagt udda incident. Bondens inbrottslarm gick och eftersom flera inbrott noterats tidigare i området var bonden på tårna. När han dessutom såg att ficklampor kastade ljus i ett hus på gården tog han saken i egna händer och sköt varningsskott i luften med sitt hagelgevär.

Problemet var bara att det inte var inbrottstjuvar utan poliser som undersökte huset. Jaktvapen får inte användas i några andra situationer än jakt och övningsskytte. Att skjuta varningsskott är inte tillåtet. Det rörde sig inte om någon nödvärnssituation.

PRENUMERERA PÅ JAKTJOURNALEN – TIDNINGEN FÖR JÄGARE, AV JÄGARE

I början av november gick stövar-SM för harhundar 2021 av stapeln i Västerbotten. Det blev Jörgen Nyberg och Högbrons Pia som tog hem en historisk seger. Jörgen har nämligen tidigare vunnit SM med Pias mor, Jäniskamun Silva.

November bjöd också på en riktigt humoristisk film. Ni kanske minns den minst sagt dråpliga händelsen när Daniel filmar sitt förhandlingsförsök med en sur älg. I klippet filmar jägaren när han står mycket nära en tydligt irriterad älg.

På marken precis intill älgen ligger jägarens gevär och i det humoristiska klippet försöker han tala förnuft med älgen och frågar om han kanske skulle kunna få tillbaka sin bössa.

LÄNKAR:

Nyhetsmånaden december

Årets sista månad fick en ordentlig skjuts nyhetsmässigt när Jaktjournalen avslöjade att en stor friluftsklädtillverkare nobbade jägare som sökte sponsring och i svarsmejlet gav uttryck för jaktfientliga värderingar.

Klädmärket visade sig dock sponsra aktiva jägare samtidigt som de i brev nobbade andra. Jaktjournalen försökte upprepade gånger få kontakt med dem och det var först när vi meddelade att vi kommer gå ut med nyheten om mejlet som det blev fart på dem.

En person från ledningen hörde av sig och berättade att allt var ett missförstånd från en enskild anställd och företaget var inte alls motståndare till jakt.

Vapennyheter är ett engagerande ämne. När Beretta i början av december gick ut med att de återkallade sålda vapen av den nya rakrepeterarmodellen BRX1 så blev det diskussioner i kommentarsfälten. Men även nyheter om förlorade licenser lockar till läsning.

Vargnärvaron i Mellansverige har också fortsatt skapa rubriker under årets sista månad. Är det inte angrepp på hundar så är det beviljade skyddsjaktansökningar. I Gävleborg beslutade äntligen Länsstyrelsen om skyddsjakt på varg i det område där två jämthundar dödats tidigare under hösten. Men sen blev det krångel.

Förvaltningsrätten säger nej till alternativt revir för licensjakt på varg och det är oklart om man kommer kunna uppfylla målsättningen för rovdjursförvaltningen i länet.

På Gotland avgjordes slutligen stövar-SM för rävhundar 2021. Endast ett poäng avgjorde när Peter Forendal och Speelas Garo knep segertäcket före fjolårsvinnaren Ebbarps Zäta.

LÄNKAR: