Jaktnyheter

Nyhetsåret 2021- del 2

Nyhetsåret 2021, andra kvartalet. Bildmontage: Jaktjournalen

Det andra kvartalet av nyhetsåret 2021 präglas av jägarorganisationernas kommande årsstämmor. Det sista är inte sagt i rättsärendet där Karl Hedin friats och regeringen har beslutat om nya jakttider. Läs årskrönikan för månaderna april, maj och juni.

"}}

Missat den första delen? Här kan du läsa den: Nyhetsåret 2021 – del 1

Nyhetsmånaden april

Våren bjöd på en maktkamp och en närmare kolla på jaktorganisationerna. Medan Jägareförbundets upptakt till val av ny förbundsordförande ännu inte briserat i plötsliga avhopp, börjar det storma kring Jägarnas riksförbunds ordförande när Jaktjournalen avslöjar att hennes hundhållning är under lupp.

Under april driver åklagare Lars Magnusson den friande domen av Karl Hedin till hovrätten.
Naturvårdsverket redovisar att 395 vargar är funna i Sverige under vinterns invertering och i Koppom skjuts en varg som kommit mellan en mamma och ett litet barn.

När delar av Haparanda skärgård blev nationalpark förbjöds jakt. Nu rapporteras att älgarna svälter ihjäl och länsstyrelsen kan tvingas besluta om skyddsjakt.

LÄNKAR:

Nyhetsmånaden maj

I maj slog de nya jakttiderna ner som en bomb. Både väntade och oväntade beslut togs emot med blandade åsikter av jägare och intresseföreningar.

Inledningsvis var det framför allt den förkortade jakttiden på ripa som fick många att höja rösten.

Och på tal om fågel. Kommer ni ihåg järptjädern? Två och ett halvt år efter att Joel och Jonathan Salomonsson fällt en märklig fågel, fick mysteriet sin lösning.
Så vad var det för något? Kolla själv.

GE BORT JAKTJOURNALEN I JULKLAPP – TIDNINGEN FÖR JÄGARE, AV JÄGARE

SVT:s omåttligt populära program, Den stora älgvandringen, fick en engagerad tittare att lyfta på luren. Vad gör man om man på tv ser en älg simma ur bild? Man ringer till Jaktjournalen så klart.
Klockan 04.38 en tisdagsmorgon fick Jaktjournalens reporter Mikael Moilanen samtalet. ”Sover personalen på SVT:s Den stora älgvandringen?”
Svaret är: ja.

Artikeln blev en oväntad klickraket och en av de mest lästa artiklarna i maj.

I Svenska Jägareförbundet börjar valet till en ny ordförande se allt annat än säkert ut. I början av maj meddelar Per Klingbjer att han hoppar av som kandidat till ny ordförande och valberedningen stod utan förslag.

Fler länsföreningar hade förslagit styrelseledamot Henry Sténson och några dagar senare stod han som ensam kandidat.  Men innan maj månad är över har 11 länsföreningar nominerat skåningen Jonas Paulsson som utmanare.

När pengarna ur viltvårdsfonden ska fördelas för Jägarnas riksförbund 8,4 miljoner. 500.000 kronor mindre än vad man ansökt om.

I slutet av månaden meddelar jaktprofilen Thomas Ekberg att han är med och grundar en ny jägarorganisation.  Fler organisationer krävs för att vinna mark i jaktliga frågor framöver, menar Ekberg som i 10-15 år har funderat på att starta ett eget förbund.

Innan månaden är slut kan Jaktjournalen redovisa att 81 björnar hittills har fällts i den vårliga skyddsjakten på björn i renskötsellänen.

Jägareförbundet i Norrbotten slår då larm om att skyddsjakter på björn missbrukas.

LÄNKAR:

Nyhetsmånaden juni