Vargforskare Olof Liberg tipsar Norge om att hägna in vargen och låta militären gå vakt innan den släpps ut. Foto: Gettyimages, montage

Libergs råd till Norge: ”Låt militären vakta vargen”

En vargflytt kan vara på gång i Norge och vargforskare Olof Liberg har ett råd till myndigheterna i vårt västliga grannland. – Använd "mjukt släpp" och låt militären vakta vargen, säger Liberg.

Jaktjournalen har berättat att en ”viktig” varg med gener från Finland-Ryssland har konstaterats i Engerdals kommun i Norge. Den ska sövas och märkas så fort som möjligt, för att inte bli skjuten i licensjakten som startar utanför den norska vargzonen den 1 december. De norska myndigheterna funderar också på om det går att hitta en lämplig plats inom den norska vargzonen dit vargen kan flyttas. Men erfarenheterna från svenska vargflyttar är att vargarna inte blir kvar där de sätts ut efter sövningen. De så kallade ”hårda släppen”, alltså rakt ut efter sövning, från bur till frihet, har inte fungerat som myndigheterna tänkt. Vargarna har vandrat iväg, i de flesta fallen väldigt långt och målinriktat. – Vargparet som flyttades från Norrbotten till Tiveden 2013 blev kvar. Men då löpte tiken och var eventuellt redan dräktig. I de övriga fallen har det inte fungerat med ”hårda släpp”, säger Liberg.

Läs vidare med +Plus

✓ Tillgång till alla artiklar ✓ Jaktjournalen e-tidning ✓ Fri tillgång till digitala arkivet

KAMPANJERBJUDANDE
3 månader
(Avsluta när du vill)

0:-

Därefter 39:-/månad

Prova nu