”Viktig” varg hittad i Norge – kan komma att flyttas

En så kallat "viktig" varg har konstaterats i norska Engerdal. Nu ska den märkas med GPS-halsband – och eventuellt flyttas.

De norska myndigheterna inväntar väderförhållanden som medger att vargen sövs – och eventuellt flyttas. Foto: Gettyimages, fotomontage

Det är tidningen Lanbrug 24 som rapporterar att en genetiskt viktig varg konstaterats i Kvitvola i Engerdal kommun i Hedmark. Man fann spillning tidigt i november och analysen visar att hanvargen bär DNA från Finland eller Ryssland.

Kvitvola ligger inom renbetesområdet och tamrenar som tillhör renbetesdistriktet Svahken Sijte har hittats döda.

Nu är det bråttom för de norska myndigheterna att märka vargen och undvika att den blir skjuten i licensjakten, som börjar 1 december utanför vargzonen och pågår till den 31 maj.

Utreder flytt

På måndagen gav Miljödirektoratet Statens naturoppsyn i uppdrag att söva vargen och förse den med GPS-halsband.

– Under märkningen kommer vi att få mer information om den fortsatt utgör en skaderisk, så att en flytt kan vara nödvändig. Flytten kommer också att kräva att vi har ett lämpligt område att flytta vargen till, något vi måste göra närmare bedömningar av de kommande dagarna, säger Knut Morten Vangen, sektionschef vid Miljödirektoratet, till Landbrug.

Nu inväntar de norska myndigheterna väderförhållanden som är lämpliga för att söva vargen.

Flytten måste gå till den norska vargzonen, cirka fem procent av landets yta som ligger i en avlång remsa mot den svenska gränsen.

Kvitvola ligger nära den svenska gränsen, i höjd med Idre. Karta: Google maps

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼