Janne Olsson infälld i en av de bilder på skarv som fällts i Gävleborg.

– Fick du den? Bra! Skarvjakt live under intervjun

Skarvjägarna i Gävleborg har fått in tiotusentals kronor till ammunition. Det är jägare, fiskare och vanliga ortsbor som skänker pengar för att få ned antalet skarvar. Mer än 500 skarvar har skjutits och bilderna visar vilken potent predator fågeln är. Under intervjun hettar det till och Janne Olsson måste lägga ifrån sig telefonen och skjuta.

– Nu kommer det att börja smälla. Vi har fåglar på väg in, hojtar Janne Olsson när Jaktjournalen når honom på måndagsförmiddagen.

Ett hagelskott smäller. Och ett till.

– Fick du den? Bra! ropar Janne Olsson åt en jaktkompis.

Han jobbar åt Älvkarleby sportfiske och tog jägarexamen för att kunna hjälpa till i bekämpningen av skarv och säl, som går hårt åt fiskstammarna.

Det är inga småfiskar skarvarna tar.

Pengar till 3.000 skott

Jaktjournalen berättade den 9 april om skarvjägarna vid kusten i Gävle som tvingas tigga pengar för att få ihop till ammunition. De kämpar för att rädda känsliga fiskbestånd vid Dalälvens mynning och Testeboån och Gavleån i Gävle.

De lade ut ett upprop på Facebook och vädjade om ekonomiskt stöd.

– Det har kommit in ungefär 30.000 kronor och det räcker till ungefär 3.000 skott. Men det går flera skott på varje skarv – ibland skrämskott och ibland flera skott på samma skarv.

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på totalt 1.900 skarvar längs kusten i Gävleborg. Det görs för att försöka rädda hotade och känsliga fiskarter.

Bilderna i den här artikeln visar vilka duktiga rovdjur skarvarna är. De tar utan att tveka gäddor som mäter 45 centimeter stora abborrar.

– Och det är något helt sjukt vad mycket skarv i har här, säger Janne Olsson.

Gädda 45 centimeter plockad ur magen på skjuten skarv – alldeles vid Sportfiskarnas ”gäddfabrik” i Gävle