Nya Zeeland förbjuder ”militärliknande vapen” – men vad är det?

Efter massakern i Christchurch genomför Nya Zeeland en rekordsnabb lagändring och förbjuder "militärliknande vapen". Dessa vapen har sedan tidigare restriktioner och man sätter nu en 5-skottsgräns.

AR-15 är en av de vapenmodeller som förbjuds helt i Nya Zeeland. Foto: Gettyimages

Militärliknande halvautomatiska vapen har i Nya Zeeländsk lag sedan 1992 definierats som vapen med antingen vikbar/teleskopisk kolv, pistolgrepp, bajonettfäste, flammdämpare eller möjlighet att laddas med mer än sju patroner och man har tidigare varit restriktiv med att ge licens för dessa. För kantantänd kaliber .22 är gränsen 15 patroner.

Detta är lagändringen

Från att ha tillhört en egen vapengrupp där man varit restriktiv med licenser säger nu Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern att militärliknande halvautomatiska vapen kommer att förbjudas helt 11 april i år, men att dispens kan ges för vissa ändamål.

Efter massakern mot en moské i Christchurch 15 mars genomför man nu lagändringar som skärper definitionen för dessa vapen. Hagel- och kulvapen som kan laddas med med fler än fem patroner eller som kan ta emot ett magasin med fler än fem patroner, förs också in på listan.
Detta gäller inte kantantänd kaliber .22.

Man planerar också att införa ett system för återköp av dessa vapen och förbjuder tillbehör som kan bygga om vapen så att de kan räknas som militärliknande halvautomatiska vapen.

Daniel Sanchez
0300-30621

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼