Ny vision från Jägareförbundet: Då behöver Jämtland ingen vargföryngring

– Tar man bort 15 av 30 av Sveriges vargföryngringar, så behöver vi inte ha någon föryngring i Jämtland. Det säger Daniel Ligné på Svenska Jägareförbundet i en filmad intervju från mässan Västgård Game Fair. Tidigare har förbundet sagt att bördan av vargarna ska fördelas rättvist över landet.

Daniel Ligné på Jägareförbundet förklarar hur Jämtland kan slippa vargrevir med valpar. Foto: Gettyimages och Svenska Jägareförbundet

Riksjaktsvårdskonsulent Daniel Ligné konstaterar i intervjun att Naturvårdsverket körde över länsstyrelsen i Jämtland och bestämde att länet ska ha minst ett stationärt vargrevir med valpar.

Beslutet har mötts av starkt kritik, bland från landshövding Jöran Hägglund, som vänder sig emot att rennäringen ska tvingas leva med vargar.

Vid Västgård Game Fair ordnade man en debatt med representanter från rennäringen och fyra politiska partier – Socialdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna.

”Vill nog se en ny myndighet”

– Jag tyckte att politikerna var väldigt eniga. Dels var man kritisk mot Naturvårdsverket, rakt över alla partilinjer, att idag funkar inte verket som de vill. En hel del av politikerna ville nog se en ny myndighet, säger Daniel Ligné i Västgård Game Fairs filmade intervju.

Han skickar också en syrlig kommentar till Naturvårdsverket, varifrån ingen hade möjlighet att delta i debatten på mässan.

– Man kan säga att Naturvårdsverket har 700 anställda och ett kontor i Östersund, men tyvärr kunde ingen därifrån komma. En nationell myndighet har sin förbannade plikt att ställa upp och förklara varför de beslutar som de gör. I sig är väl det också ett svar, att de har lite svårt att förklara och stå för det här, säger Daniel Ligné.

Omsvängning av Jägareförbundet?

Svenska Jägareförbundet har tidigare sagt att den svenska vargstammen ska fördelas så att alla län ska dela på bördan solidariskt. Inget län ska behöva tolerera mer än ett till två vargföryngringar. Läs om det i ett policydokument från Jägareförbund år 2014, här.

Med ledning den filmade intervjun på Västgård Game Fair går det kanske att skönja en förändring i Jägareförbundets ståndpunkt i vargfrågan.

– Vi är tydliga med att vi inte behöver ha så här många vargar. Vi kan mer än halvera vår vargstam och fortfarande ha en livskraftig vargstam. Tar man bort 15 av de 30 föryngringarna, så behöver vi inte ha någon föryngring i Jämtland. Och vi behöver ha betydligt färre där de har som mest idag, i Värmland, säger Daniel Ligné i intervjun för Västgård Game Fair.

Jaktjournalen söker Daniel Ligné för en kommentar.

”Kan göras undantag”

Torbjörn Larsson, ordförande i Svenska Jägareförbundet, säger att förbundet vill ha så få vargar som möjligt.

– Inget län ska ha mer än ett eller två vargföryngringar. Men vi säger inte att alla län ska ha varg. Det kan göras undantag, vi placerar inte ut några vargar. Kanske borde vi skriva om det lite tydligare i vår policy, säger Torbjörn Larsson.

Jägareförbundet har också utarbetat ett nytt policydokument, ståndpunkter i vargfrågan. Det har framställts under 2019 och kan läsas här:

standdpunkter-vargforvaltning

– Tyvärr finns inte de nya ståndpunkterna enkelt sökbara på vår sida, men det ska vi ändra på, säger Tobjörn Larsson.

Se den filmade intervjun med Daniel Ligné här:

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser