Annons
Nu kommer krav om skyddsjakt på Siggefora-vargarna - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
1 år sedan Siggeforareviret
Framtiden för vargarna i Siggefora-reviret utreds på länsstyrelsen. Från LRF och Jägareförbundet kommer krav på skyddsjakt. Arkivbild: Gettyimages
Nu kommer krav om skyddsjakt på Siggefora-vargarna

Efter åtta attacker mot fårbesättningar kommer nu krav på att länsstyrelsen i Uppsala län fattar beslut om skyddsjakt på de "genetiskt viktiga" vargarna i Siggefora-reviret.
- Det bästa vore att länsstyrelsen ganska raskt, på eget initiativ, fattar beslut om skyddsjakt, säger Anders Wetterin, expert på jakt och vilt vid LRF centralt.

I helgen som gick dödades 44 får i den sjunde och åttonde vargattacken på 1,5 år i Siggeforareviret.

Hanen i reviret är född i Tiveden, där samhället placerade två finsk-ryska vargar vårvintern 2013. Därför klassas Siggefora-reviret som extra viktigt.

”För tidigt ute”

Samtidigt är praxis i Sverige, att vargar som sätter i system att angripa tamboskap tas bort genom skyddsjakt, ”om det inte finns någon annan lämplig lösning”. Så skedde senast på Orust i Västra Götaland.

På länsstyrelsen i Uppsala kan vilthandläggare Sebastian Olofsson på måndagsmorgonen inte ge något svar på hur det blir med vargarna i Siggefora.

– Du är för tidigt ute med frågan – vi ska diskutera det under veckan, säger Sebastian Olofsson.

Kan det finnas någon annan lämplig lösning?
– Det är bland annat det vi ska diskutera.

Rädsla för aktivister

Per Pettersson är ordförande i LRF Mälardalen och framhåller att enskilda djurägare drar sig för att ansöka om skyddsjakt, eftersom de löper risk att bli förföljda av aktivister.

– Vi har försökt söka från LRF, men vi anses inte vara part i målet, så våra ansökningar om skyddsjakt behandlas inte. Länsstyrelsen kan absolut besluta om skyddsjakt, men jag är inte säker på att vår länsstyrelse klarar av det. Länsstyrelsen i Uppsala har en annan agenda än staten, kan man säga om man vill uttrycka sig försiktigt, säger Per Pettersson.

Han menar att de vargar som står bakom attackerna i Siggefora-reviret måste tas bort. Det gäller även den genetiskt ”viktige” hanen.

– Ligger han bakom de dödade fåren så han heller inget berättigande – för då sticker han bara någon annanstans och ställer till det, säger Per Pettersson.

”Viktig” varg inte fredad

Torsten Nilsson, ordörande i Svenska Jägareförbundet i Uppsala län, tycker att det är hög tid att länsstyrelsen på eget initiativ fattar beslut om skyddsjakt. Alternativt bör någon av de drabbade snarast skicka in en ansökan, så att det står klart vilka argument länsstyrelsens personal använder om skyddsjakt nekas.

– Vi har så fruktansvärt mycket var överallt, så genetiken bör få komma i andra hand. själv hade jag bild på varg 100 meter från huset, en kamera som satt mellan grindstolparna, Det rör sig vargar i hela Uppsala län, säger Torsten Nilsson.

Anders Wetterin på LRF poängterar att en beviljad skyddsjakt ska gälla ett större geografiskt område och under en längre tid.

– Med för små jaktområden och korta tider för skyddsjakt riskerar man bara byråkrati och onödig väntan, säger Anders Wetterin.

Han pekar på att den genetiska statusen i i Siggefora-reviret inte kan stoppa skyddsjakt.

– Man ska vara klar över att det i lagstiftningen inte finns någonting som fredar en genetiskt viktig varg till 100 procent, säger Wetterin.

I en del skadegörande vargrevir, exempelvis Skultuna, valde man att inrikta jakten på alfatiken. Detta för att upplösa reviret. Hur länsstyrelsen i Uppsala väljer att göra visar sig under veckan som kommer.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!