Nu klättrar Davids björn på en timmerstock i hemmet

Nu är den klar – björnen som David Nilsson sköt och som konservator Anders Sundqvist monterat. – Jag ville inte ha något standardmontage, säger David Nilsson.

Björnen sköts i Hälsingland, men klättrar nu på en timmerstock hos David Nilsson i Värmland. Foto: Privat

David Nilsson är flitig jägare från Värmland och har förekommit i Jaktjournalen flera gånger, både i samband med björnjakt och vildsvinsjakt.

Hösten 2018 fällde David Nilsson en 70-kilos björn i trakterna av Korskrogen i Färila.

– Den sköts på ståndskall på marken, men jag ville ha ett montage som inte var standard, säger David.

Han lämnade in björnen till Anders Sundqvist i Sunne, som lagt ned åtskilligt med tid för att göra ett montage där björnen klättrar på en timmerstock.

– Jag törs inte ens spekulera i antal timmar jag lagt ned på den, säger Anders Sundqvist.

Konservator Anders Sundqvist

18 000 kronor

Häromdagen monterades den annorlunda trofén upp i David Nilssons hem.

– Ett tag funderade jag på om det skulle bli för mycket. Men den är väldigt välgjord och trevlig att titta på, säger David Nilsson.

18 000 kronor kostade det hela.

– Det är inte den enda trofén i det här hemmet. Folk undrar kanske om man är dum i huvudet, säger David med ett lätt skratt.

Anders Sundqvist har jobbat som konservator i cirka tio år. Han har haft vanliga jobb vid sidan om men uppdragen för jägare blir fler och fler.

– Det är första helkroppsmontaget jag gör på björn. Svårigheten var att det inte finns några formar på klättrande björnar att köpa. Jag fick köpa en form för stående björn och bygga om den, berättar Anders Sundqvist.

– Vi sköt en björn på 150 kilo samma höst. Den kommer jag att få hem som en brasfäll. Anders är verkligen duktig och gör snygga jobb, säger David Nilsson.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Åt trafikdödad kviga – Åtalas för jaktbrott

Efter att ha kört på en kviga rensade den 50-årige föraren och hans kamrater den från vom och glassplitter, och delade på köttet. Men de hade inte jakträtt på platsen och nu åtalas de för jaktbrott, skriver Värmlands Folkblad.

Hårkorset: Kom i form med HI-metoden!

Direkt efter tolvslaget fattas tusentals mer eller mindre välgrundade beslut att börja ”ett nytt liv”. Det finns många metoder att gå ner i vikt och komma i form. Den som vill börja det nya året, som det gamla slutade, kan välja champagnemetoden, medan personer lagda år vegohållet kanske finner ett alternativ i bananmetoden. Rovdjursmetoden påstås vara perfekt för den urbane jägaren. Men Jaktjournalens skribent Kjell Brännström vill slå ett slag för HI-metoden.

Laga till en smarrig hare i ugnen

Hare är ett underskattat matvilt. Prova att tillaga haren i ugnen. Du behöver: 1 hare 5 msk olivolja 1 l vatten 2 vitlökar ½ kg tomater Rosmarin och timjan efter smak salt och peppar eventuellt lite viltfond   Gör så här: •   Lägg alla bitar först 1 dygn i mjölk eller filmjölk om du vill
ANNONS ▼

Annonser