Jaktnyheter

Nu klättrar Davids björn på en timmerstock i hemmet

Björnen sköts i Hälsingland, men klättrar nu på en timmerstock hos David Nilsson i Värmland. Foto: Privat
Nu är den klar – björnen som David Nilsson sköt och som konservator Anders Sundqvist monterat. – Jag ville inte ha något standardmontage, säger David Nilsson.
David Nilsson är flitig jägare från Värmland och har förekommit i Jaktjournalen flera gånger, både i samband med björnjakt och vildsvinsjakt. Hösten 2018 fällde David Nilsson en 70-kilos björn i trakterna av Korskrogen i Färila. – Den sköts på ståndskall på marken, men jag ville ha ett montage som inte var standard, säger David. Han lämnade in björnen till Anders Sundqvist i Sunne, som lagt ned åtskilligt med tid för att göra ett montage där björnen klättrar på en timmerstock. – Jag törs inte ens spekulera i antal timmar jag lagt ned på den, säger Anders Sundqvist.

Konservator Anders Sundqvist

18 000 kronor

Häromdagen monterades den annorlunda trofén upp i David Nilssons hem. – Ett tag funderade jag på om det skulle bli för mycket. Men den är väldigt välgjord och trevlig att titta på, säger David Nilsson. 18 000 kronor kostade det hela. – Det är inte den enda trofén i det här hemmet. Folk undrar kanske om man är dum i huvudet, säger David med ett lätt skratt. Anders Sundqvist har jobbat som konservator i cirka tio år. Han har haft vanliga jobb vid sidan om men uppdragen för jägare blir fler och fler. – Det är första helkroppsmontaget jag gör på björn. Svårigheten var att det inte finns några formar på klättrande björnar att köpa. Jag fick köpa en form för stående björn och bygga om den, berättar Anders Sundqvist. – Vi sköt en björn på 150 kilo samma höst. Den kommer jag att få hem som en brasfäll. Anders är verkligen duktig och gör snygga jobb, säger David Nilsson.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21