Jaktnyheter

Nu blir det dramatiska björnmötet ett minnesmonument

Här är sekvensen där Ola Håkansson trillar omkull efter att en björn på jakt efter en älgkalv rusat förbi honom på bara några decimeters avstånd. Foto: Youtube/Aftonbladet

”Spring för helvete, din gubbjävel! Det kommer en björn!” Det dramatiska björnmötet utanför en sommarstuga i björntäta Hälsingland i juni 2012 filmades och har nästan två miljoner visningar på Youtube. Nu är det klart att det blir ett minnesmonument för händelsen som ett internetkulturminne.

Globalconnect och instagramkontot Filmfabriken utlyste en tävling, där människor fick nominera sina favoritklipp på Internet. Filmsnutten när Ola Håkansson skulle kvällspinka utanför sommarstugan i Kårbåle vann.

Enligt Kamran Almedar, kommunikationschef på Globalconnect, är monumentet ett sätt att bevara den digitala kulturhistorien.

”Har satt spår i svenskarnas minnen”

– Nästa vecka, tisdagen den 30 januari klockan 12, avtäcks Ljusdals första monument tillägnat internetkultur. Klippet ”Ola skulle pissa – då kom björnen” är ett ögonblick som verkligen har satt sina spår i svenskarnas minnen, meddelar Patrick Igevad på FLB Europa.

– Avtäckningen kommer att ske vid Kårböle bystuga på Härjedalsvägen 618 tillsammans med klippets huvudpersoner, Ola Håkansson och Maud Ljungberg, tillägger han.

Kärnfulla utrop från Maud

Dramatiken fångades med ganska suddiga bilder. Det är Maud Ljungberg som sprang ut från sommarstugan och filmade björnincidenten. Mest minnesvärt är hennes kärnfulla utrop, som slår vilken sportkommentator som helst:

”Spring för helvete, din gubbjävel! Är du dum i huvudet? Det kommer en björn! Han jagar en kalv. Titta, kalven håller på att drunkna.”

Det var Ola som först såg en tanig älgkalvs kamp för att ta sig upp från vattnet i ån vid stugan. Han ropade till Maud att komma ut och filma.

– Jag var ute för att göra kvällspinken innan läggdags. Då kom det en björn precis framför mig i full fart. Jag blev så paff så jag föll omkull, berättade Ola för Ljusdals-Posten efter händelsen.