Annons
Norske flyttvargen tros ha bildat revir med vargtik - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
3 år sedan Norge
Här är en bild som de norska myndigheterna tagit på de båda vargarna. Foto: Miljödirektoratet
Norske flyttvargen tros ha bildat revir med vargtik
Den norske flyttvargen antas ha bildat revir tillsammans med en vargtik. Reviret uppges ligga delvis inom den norska vargzonen.
Norska Miljödirektoratet gick på onsdagskvällen ut med ett pressmeddelande. Där skriver den norska myndigheten att varghannen, som uppges komma från Finland-Ryssland och som flyttades i mitten av november i Norge, troligen bildat revir med en tik. Varghannen omlokaliserades med mänsklig hjälp eftersom den gav sig på renar utanför vargzonen. Området där de båda vargarna tros leva ligger i det nordvästra hörnet av den norska vargzonen. Men hemområdet ligger troligtvis också i marker som är prioriterade för betesdjur. Kommunerna Stor-Elvdal och Rendalen är drabbade av etableringen. Hannen antas ha kommit in i tikens revir efter löpperioden och därför kan området slippa vargvalpar i år.

Gick in i reviret 19 mars

Det är exempelvis positioner från hannens GPS-halsband och kamerabilder på två vargar som gör att de norska myndigheterna tror att vargarna slagit sig ihop. Reviret kallas Deisjöreviret. – Spårningsdata från GPS visar att vargen gick in i det vi känner som Deisjöreviret den 19 mars, och den har inte lämnat området sedan dess. Det är spårat två vargar som går tillsammans i området. Insamlade DNA-prover bekräftar att den ene är den genetiskt viktige hanvargen, medan den andra är tiken som uppehåller sig i reviret, säger Knut Morten Vangen, sektionsledare vid Miljödirektoratet, i pressmeddelandet. Jaktjournalen har skrivit om den norske flyttvargen bland annat här.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!