Jaktnyheter

Norska vargvärnare överklagar svensk vargjakt

Norsk värnarförening bryter ny mark och överklagar svensk licensjakt på varg. Foto: Gettyimages, montage

Ett antal överklaganden av den svenska licensjakten på varg har som vanligt kommit in till de svenska myndigheterna. Nu överklagar också en norsk värnarorganisation svensk vargjakt.

Värmlands Folkblad rapporterar i sin pappersupplaga att fyra organisationer överklagat beslut fattat av länsstyrelsen i Värmland, att sex vargar får fällas licensjakt i värmländska reviret Tjunken.

De svenska föreningarna Nordulv, Rovdjursföreningen och Jaktkritikerna överklagar som vanligt.

Men Värmlands Folkblad rapporterar också att norska föreningen NOAH, som vanligtvis överklagar alla vargjakter i Norge, nu överklagat jakten i Tjunken-reviret norr om Karlstad.

Nej till utökad jakt

Nu återstår att se om den norska föreningen anses ha talerätt när det gäller vargjakt i Sverige.

Förvaltningsrätten i Luleå har redan avvisat en överklagan. Den kom från föreningen Vy Västerrottna, en lokal förening som arbetar för bland annat öppna landskap. Föreningen önskade högre tilldelning i jakten.

Förvaltningsrätten hänvisade till att domstolen inte kan besluta om utökad kvot, alltså att organisationer som önskar mer jakt inte kan överklaga.

Länken nedan leder till Jaktjournalens rapportering om ett fall som drevs ända till högsta instans innan norska värnarorganisationen NOAH förlorade.