Norska flyttvargen kan komma att flyttas igen

Den norska flyttvargen kan komma att flyttas igen. Den börjar närma sig området där den flyttades ifrån i november – och där renägarna står beredda att försvara sina djur.

En bild från när vargen jagades med helikopter och sövdes första gången. Längst ned i artikeln en länk till filmen. Foto: Norska Miljödirektoratet

Tidningen Nationen skriver bakom betalvägg att fylkesmannen (motsvarande svenska länsstyrelsen) på tisdagen inskränkte den pågående licensjakten på varg. Jakten är stoppad i hela Engerdal kommun och delar av Rendalen – för att flyttvargen inte ska skjutas.

Den uppges ha tagit sig ned till Engeldal från Finland-Ryssland och flyttades av norska staten i mitten av november. Då befann den sig i renbetesområdet i Engerdal och flyttades till skogarna utanför Kongsvinger.

Vargen har vandrat konstant och stundtals varit in i Sverige och vänt. De norska myndigheterna vill inte säga exakt var vargen är, men uppenbart närmar den sig platsen där den sövdes för första flytten.

Flytt eller ”nödvärn”

Tidningen Nationen har intervjuat seniorrådgivare Ståle Sørensen hos Fylkesmannen och han säger att det kan bli aktuellt att flytta vargen igen, om den vandrar in bland renarna.

Omkring 3 000 renar uppehåller sig i renskötselområdet i Engerdal.

– Kommer vargen in i renflocken utlöser vi nödvärn. Vi kommer inte att tveka att ta bort vargen när vi vet vilken skada den kan göra. I så fall är Miljödirektoratet ansvarigt för att nödvärnet utlöses, säger renägaren Jon Anders Mortensson i Svahken sitje rendistrikt till Nationen.

Bilden till den här artikeln är en skärmdump från videon som de norska myndigheterna spelade in när vargen sövdes. Den jagades ikapp med helikopter och man sköt en bedövningspil i den.

Se filmen här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Fler ripor på fjället än i fjol

Kjell Brännström långvarig medarbetare på Jaktjournalen och jägare med stående fågelhund har deltagit i ripinventeringen i Norrbotten och är nyss hemkommen från Jokkmokksfjällen. – Det ser bättre än i fjol. Vi har räknat in fler kullar. Däremot har det varit färre kycklingar per kull, säger Kjell. Stora som trastar Kjell menar att fler inventeringsresultat bör
ANNONS ▼