Norska flyttvargen kan komma att flyttas igen

Den norska flyttvargen kan komma att flyttas igen. Den börjar närma sig området där den flyttades ifrån i november – och där renägarna står beredda att försvara sina djur.

En bild från när vargen jagades med helikopter och sövdes första gången. Längst ned i artikeln en länk till filmen. Foto: Norska Miljödirektoratet

Tidningen Nationen skriver bakom betalvägg att fylkesmannen (motsvarande svenska länsstyrelsen) på tisdagen inskränkte den pågående licensjakten på varg. Jakten är stoppad i hela Engerdal kommun och delar av Rendalen – för att flyttvargen inte ska skjutas.

Den uppges ha tagit sig ned till Engeldal från Finland-Ryssland och flyttades av norska staten i mitten av november. Då befann den sig i renbetesområdet i Engerdal och flyttades till skogarna utanför Kongsvinger.

Vargen har vandrat konstant och stundtals varit in i Sverige och vänt. De norska myndigheterna vill inte säga exakt var vargen är, men uppenbart närmar den sig platsen där den sövdes för första flytten.

Flytt eller ”nödvärn”

Tidningen Nationen har intervjuat seniorrådgivare Ståle Sørensen hos Fylkesmannen och han säger att det kan bli aktuellt att flytta vargen igen, om den vandrar in bland renarna.

Omkring 3 000 renar uppehåller sig i renskötselområdet i Engerdal.

– Kommer vargen in i renflocken utlöser vi nödvärn. Vi kommer inte att tveka att ta bort vargen när vi vet vilken skada den kan göra. I så fall är Miljödirektoratet ansvarigt för att nödvärnet utlöses, säger renägaren Jon Anders Mortensson i Svahken sitje rendistrikt till Nationen.

Bilden till den här artikeln är en skärmdump från videon som de norska myndigheterna spelade in när vargen sövdes. Den jagades ikapp med helikopter och man sköt en bedövningspil i den.

Se filmen här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Finnspets räddade familjen ur brinnande hus

Natten till 20 mars brann Per-Östens och Anns hus ner utanför Norsjö, i Västerbotten. Branden startade vi fyratiden och det var finnspetsen Louise som väckte familjen, och kanske räddade livet på dem.

Dovviltstammen runt Kinnekulle fördubblad på tio år

Trots stort engagemang lyckades inte jägarna runt Kinnekulle i Skaraborg att fälla de 1 400 djur de hade som målsättning i år. Stammen har nära fördubblats på tio år.  – Vi har ansträngt oss för att nå vår målsättning, säger Wilhelm Klingspor, ordförande i Hjortkommittén som förvaltar dovviltet i området.

Vill skyddsjaga rådjur

Ytterligare en fastighetsägare på Gotland anser skogsskadorna så pass omfattande att denne nu ansöker om skyddsjakt på rådjur. Totalt har nu tre skogsägare ansökt om skyddsjakt.
ANNONS ▼