Norsk ”viktig” varg flyttad till Kongsvinger

Norska myndigheter agerade skyndsamt när en varg med finsk-rysk härkomst upptäcktes i Engerdal kommun. I går flyttades den och släpptes ut i närheten av Kongsvinger, inom den så kallade "Ulvezonen".

Det var i samband med att en varg orsakade problem i Elgå renbetesdistrikt i Engerdal kommun, norska myndigheter konstaterade att vargen i fråga bar på viktiga gener.

Ett snabbt beslut fattades om flytt och i går sövde Statens Naturoppsyn vargen och flyttade den. Inledningsvis rapporterade norska medier att utsläppsplats inte var fastställd men sent i går skrev Miljødirektoratet på sin hemsida att flytten genomförts och vargen nu är släppt.

Platsen ligger inom Ulvezonen och är Varaldskogen, öster om Kongsvinger, nära svenska gränsen. Markägare är Statskog och Kongsvinger kommun.

– Vi flyttade vargen för att undgå mer skador på ren och för att undgå att en genetisk viktig individ fälls under licensjaktperioden som inleds den första december, säger Knut Morten Vangen, sektionschef på Miljødirektoratet i ett pressmeddelande.

Vargen är en vuxen hanvarg på 42 kilo.

 

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Överklagar igen och försöker stoppa skyddsjakt på varg

Svenska Rovdjursföreningen strider i domstolarna och driver opinion för att stoppa skyddsjakt på varg. I ärendet med jakten på en varg i Östergötland har föreningen fått nej av förvaltningsrätten och hovrätten en gång. Nu har de skickat in en ny överklagan.

Nytt beslut: Det blir Stövar-SM för harhundar i år

Svenska stövarklubbens centralstyrelse har beslutat att Stövar-SM för harhundar ska genomföras på senhösten, trots coronapandemin. – Vi tar god höjd för vad Folkhälsomyndigheten och Kennelklubben uttalat, säger Gunnar Pettersson i styrelsen.
ANNONS ▼