Norsk flyttvarg misstänks för attacker på kor – djurägare nekas skyddsjakt | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
6 månader sedan döda kor
I april meddelade de norska myndigheterna att flyttvargen sannolikt bildat revir med en tik. Den här bilden visar båda vargarna. Foto: Miljödirektoratet
Norsk flyttvarg misstänks för attacker på kor - djurägare nekas skyddsjakt
Vargen som norska staten flyttade i november misstänks ha börjat ge sig på kor. Skyddsjakt är sökt, men myndigheterna säger nej eftersom vargen är "genetiskt viktig".
Det var i november som de norska myndigheterna flyttade en varg, som uppges ha vandrat in från Finland-Ryssland, 20 mil från Elgå i Engerdal till Kongsvinger och den norska vargzonen. Jaktjournalen har rapporterat om flytten. Men vargen vandrade tillbaka till de breddgrader den flyttats från. Den uppges ha bildat revir. Nu har varg börjat ge sig på en besättning med kor hos djurägaren Tollef Lau i Rendalen. Två kalvar har skadats – en av dem så allvarligt att den fick avlivas.

Nej till skyddsjakt

De norska myndigheterna har prioriterat området som betesmark för tamdjur, men Tollef Lau har fått nej på sin ansökan om skyddsjakt. Man misstänker nämligen att det kan vara flyttvargen som ligger bakom attackerna mot korna. Den vargen vill myndigheterna inte ska skjutas. – Den norska vargstammen är baserad på fem vargar. Detta kan bli den sjätte om den förökar sig. Därför är den så viktig, säger Ståle Sørensen, seniorrådgivare hos fylkesmannen (motsvarande länsstyrelsen), till NRK.

Får stöd av Bondelaget

Den drabbade djurägaren, Tollef Lau, är kritisk. – En vet aldrig när den kommer igen. Det är ohållbart att mina djur ska vara matfat för vargen, säger Lau till NRK. Organisationen Hedmark Bondelag stöttar Tollef Lau i kampen för att få skyddsjakt. – Det är inte bara skadorna, utan också att djuren är stressade och måste få lugna sig, säger Elisabeth Gjems, ordförande i Hedmark Bondelag, till NRK.
Norska flyttvargen kan komma att flyttas igen
Efter en månad: Norska flyttvargen har gått tillbaka
Norske flyttvargen tros ha bildat revir med vargtik

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!