Norges bästa jakthund befaras stulen – hittelön utfäst

En taxtik som i fjol utsågs till Norges bästa jakthund har försvunnit från hundgården hos ägaren. Man misstänker att hon stulits och det har utfästs en belöning på 20 000 norska kronor till den som kommer med avgörande tips.

Taxen Skogsletta´s BM Ura försvann från hundgården den veckan hennes valpar blev leveransklara. Foto: Privat

Taxtiken Skogsletta´s BM Ura försvann ur hundgården i Tobøl i Eidskog någon gång mellan den 3 och 4 augusti. Gården ligger åtta kilometer från landsgränsen till Sverige.

En granne har berättat han hörde en hund skalla kraftigt på natten och att det sedan blev tyst.

När ägaren Ida Helene Selliseth kom hem på morgonen den 4 augusti var hunden borta. Endast hennes fyra valpar, åtta veckor gamla och leveransklara, påträffades.

Norges bästa

Norges jägar- och fiskarförbund, NJFF, utsåg förra året den strävhåriga taxen Skogsletta’s BM Ura till Norges bästa jakthund. Alla raser bedöms när bästa hund koras.

Hon har fått drevcert både i Norge, Sverige och Finland och var Nordisk champion innan hon fyllt fyra år.

Man har letat i en radie av tre mil runt gården där Skogsletta’s BM Ura försvann men utan resultat.

Nu vädjar både ägaren och företrädare för jägare och hundfolk i Norge att taxens mystiska försvinnandet klaras upp. En belöning på 20 000 kronor har utfästs till den som kommer med tips som leder till en lösning.

Efterlysningen av hunden publiceras i norska mediakanalen Nearadio.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Ny vargflytt i Sverige kan bli aktuellt

Sedan 2011 har vargar flyttats sex gånger i Sverige. Nu kan det åter bli aktuellt. DNA-analys visar nämligen att tre invandrade vargar med finsk-ryskt DNA har rört sig i renskötselområden i Norrbottens län nu under hösten.

Här – en utbildning för dig som vill jobba med viltförvaltning

Sedan ett par år finns det yrkeshögskoleutbildning för den som vill arbeta med jakt- och viltförvaltningsfrågor. Det kan vara som egenföretagare eller som vilthandläggare i en kommun eller på någon myndighet. Utbildningen är på heltid 2,5 år, genomförs på distans och heter Viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster.
ANNONS ▼

Annonser