Nödrop från fiskare om skarv i Älvkarleby

Fisket efter havsöring har raserats i Dalälven i Älvkarleby. Jan-Olov Olsson på Älvkarleby sportfiske pekar ut skarven som huvudansvarig.

Skarvarna pekas ut som ansvariga för kraftigt försämrat öringfiske i Älvkarleby. Bild: Eniro och Gettyimages, montage

– Vi hade ett av Europas bästa havsöringsfiske, det kom busslaster med finnar som ville pröva fiskelyckan, berättar Jan-Olov Olsson i Arbetarbladets pappersupplaga.

Runt år 2000 fångades årligen mellan 200 och 400 havsöringar som vägde fyra kilo eller mer. Sedan kom skarven och 2017 och 2018 landades omkring 20 stycken öringar i den storleken.

”Tror det är kört”

Även de mindre öringarna har minskat i antal. För 30 år sedan fångade fiskare nästan 4 000 öringar i älven. Förra året var totalsiffran runt 1 000 fiskar.

Jan-Olov Olsson menar att anledningen är att skarven äter stora mängder öring- och laxsmolt.

Vid en scanningen vid Snatra brygga Karlholm 2018 hittades 300 havsöringstaggar på ett par timmar. Det är taggar som  smolt märks med innan de sätts ut.

– Jag tror att det har gått så långt att det är kört, säger Jan-Olov Olsson till Arbetarbladet.

Eftersom skarven är en skyddad art är länsstyrelsen restriktiv med skyddsjakt.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.

Därför är foxhounden Einar en värdefull varghund

– När jag läste i Jaktjournalen att finnarna jagar varg med hund, brann det till i huvudet på mig: En sådan hund ville jag ha. Det berättar värmländske jägaren Petter som äger american foxhounden Einar som det fällts ett 20-tal vargar för och som just nu hjälper den norska fårnäringen mot varg.
ANNONS ▼

Annonser