Niklas väntade ut lodjur som gömt sig i grotta

Det blev en riktigt spännande jakt när Niklas Fyhr på söndagen fick skjuta sitt livs första lodjur. – Den gömde sig i en grotta och jag väntade ut den i över en timme, berättar Niklas för Jaktjournalen.

Niklas Fyhr med lodjurshonan han sköt i Jämtland idag. Foto: Privat

Han är yrkesjägare från Västerås och jagar just nu lodjur i ett litet gäng i Jämtland.

På söndagsmorgonen hittade man spår och släppte Leksandsbon Anders Göras rysstövare Nadja och Falubon Josef Nordins plott Meya.

– Vi hade ett långt och fint drev och det snurrade och snurrade i ett berg där det är väldigt höjdskillnader och stora håligheter. Vi hade flera synobsar på lodjuret men plötsligt stannade drevet utanför en grotta, berättar Niklas Fyhr.

Det var tre-fyra meter meter med till fast mark i bergrummet och Niklas kröp ned och hörde att lodjuret låg inne i håligheten.

– Jag tog mig inte upp själv, utan kompisarna drog upp mig med spännband som vi snörat fast runt fötterna på mig, berättar Niklas.

Väntade utanför grottan

Jaktkompisarna tog hundarna med sig och lämnade platsen. Niklas vakade ensam utanför grottan.

– Efter en timme och en kvart kom lodjuret ut och jag kunde skjuta det. Det var en hona, berättar Niklas.

Under dagen blev det fullskjutet i område två där Niklas och hans kompisar jagar.

– Vi avvaktar och ser om det kan bli jakt i något annat område, säger Niklas.

Jaktjournalen bevakar i vanlig ordning lodjursjakten. Vill du dela med dig av en spännande och lyckad jakt? Skicka en bild via MMS eller mejla så ringer vi upp.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Dystert rekord i vargattacker – men ingen skyddsjakt

Sommaren 2020 kommer att gå till historien som ett dystert rekordår när det gäller vargattacker på fårbesättningar i Västra Götaland. Hittills har 41 får dött vid fem attacker. Nu visar det sig att en attack i Alingsås utfördes av samma varg som dödade får i Tiveden i Örebro län 10 maj.
ANNONS ▼