Jaktnyheter

Naturfilmare frias från anklagelser om artskyddsbrott

Ingemar Lind, här i färd med ett filmprojekt, frias från misstankarna om att han stört fjällrävar. Foto: Privat

Östersunds tingsrätt friar den kände naturfilmaren Ingemar Lind från anklagelserna om artskyddsbrott. Det är inte bevisat att Lind stört fjällrävar, finner rätten.

"}}

Jaktjournalen har berättat om åtalet mot Ingemar Lind. Han är naturfilmare och har bland annat jobbat på SVT och prisats för sina naturfilmer.

Den 20 juli 2020 besökte en fjällrävslya nära Ramundsberget i Härjedalen. Han fick se en fångsbur som forskare ställt på lyan och gick närmare än de 300 meter som länsstyrelsen meddelat som gräns för människor – för att rävarna inte ska störas.

– Jag tycker att det är ett hemfridsbrott av forskarna att ställa en bur mitt på lyan, så att rävarna i princip måste gå igenom den för att komma in i lyan. Det är ett artskyddsbrott och det ville jag dokumentera, har Ingemar Lind tidigare sagt till Jaktjournalen.

En kvinna som var på plats för forskningsprojektet gick fram för att mota bort Lind och det uppstod en ordväxling.

Varken Lind eller kvinnan såg någon aktivitet i fjällrävslyan och Östersunds tingsrätt finner att åklagaren inte kan bevisa att rävarna faktiskt störts. Därför ogillas åtalet om påstått artskyddsbrott och Ingemar Lind frias.