Annons
Katten utmanar den närgångna björnen | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
12 månader sedan björn
En björn uppehåller sig vid familjen Olsson Lindhs hus i Färila. Familjens katter vill ut direkt björnen kommer. Foto: Catharina Olsson Lindh
Katten utmanar den närgångna björnen

Flera dagar i rad har en närgången björn gjort upprepade besök på familjen Olsson-Lindhs tomt utanför Färila i Hälsingland. Nu har familjens katter blivit så nyfikna att de vill ut varje gång björnen kommer fram.

– Jag vet inte om de är spritt språngande galna kamikaze-katter? Katter är ju nyfikna men jag tycker de borde ha lite större respekt för så stora djur. Nyfikenheten verkar större än rädslan, säger Catharina Olsson-Lindh.

Jaktjournalen kunde i tisdags visa Catharina Olsson-Lindhs film på björnen när den rotar i soporna vid hennes bostad.

Många besök

Sedan i söndags kväll har björnen gjort besök både morgon och kväll hos familjen.

­­- Det har varit full aktivitet. Vi har tre stycken katter och de är jättenyfikna på den här nallen, man märker på dem när han är i närheten, då vill de gå ut, berättar Catharina.

Men katterna nöjer sig inte med att titta på långt avstånd. Alla tre var som närmast tre meter från björnen.

– Den backade lite när katterna gick närmare men sen bestämde den sig tydligen för att det fick vara nog. Den gick upp lite på bakbenen och satte sedan bestämt frambenen i backen, men katterna flyttade sig inte mer än en halvmeter.

När de inte har björnen ända in på husknuten har den legat vid en lövkompost cirka 30 meter från bostaden, mellan familjen Olsson-Lindhs bostad och närmaste grannen. Där är den synlig från landsvägen och det är många som har stannat och tittat.

Familjens bondkatt Sally, håller extra utkik.

– Igår tror jag nästan hon letade efter björnen. Jag var ute och gick och såg Sally sitta vid komposten precis som om hon väntade.

Kontakt med länsstyrelsen

Catharina spenderar mycket tid i skogen och har ingen större rädsla för björnar. Björnobservationerna i området är många, och bara för någon dag sedan såg hon själv en björnhona med tre ungar.

Men att ha björnen så nära inpå känns olustigt.

– När jag tog bilden på björnen och katterna var jag bara tio meter ifrån. Jag hade varit ute och gått när den kom fram. Vi har varit i kontakt med länsstyrelsen så de är förvarnade om den skulle dyka upp igen, säger Catharina.

De har försökt förbygga björnbesöken genom att låsa in soptunnor och annat björnen kan vara intresserad av. Nyligen rev björnen ner ett däck på gårdsplanen.

I Gävleborgs län har inga björnar skjutits under skyddsjakt i år. Två ansökningar om skyddsjakt har inkommit till länsstyrelsen men den senare har inte hunnit handläggas ännu. I fjol fälldes en björn under skyddsjakt i Gävleborgs län.

Se Catharinas nya filmklipp här:

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!