Namninsamling för att vargrevir ska flyttas | Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
7 månader sedan döda får
300 personer har hittills skrivit under namninsamlingen för att få bort vargarna i Siggeforareviret i Uppsala län. Arkivbild: Gettyimages
Namninsamling för att vargrevir ska flyttas

Nu kommer ett nytt upprop för att få bort vargarna i Siggeforareviret i Uppsala län. Hunduppfödaren Eva Park har startat en namninsamling för att vargarna ska flyttas.

Upsala Nya Tidning, UNT, berättar i sin pappersupplaga om Eva Park som flyttade från Stockholm till Östfora för 20 år sedan. Hon driver kennel och tävlar med sina hundar.

För ett år sedan förändrades livet för människorna som bor i området. Vargar i det så kallade Siggeforareviret bildades och det föddes valpar.

– Jag har gått i de här skogarna i 20 år, men nu vågar jag inte det längre. Om en av mina hundar skulle bli attackerad skulle jag instinktivt gå emellan, och då kan det bli farligt. Jag har legat på nätterna och funderat på vad jag ska göra åt det här, säger Eva Park till UNT.

300 namnunderskrifter

Hon startade en namninsamling och när artikeln skrivs har 300 personer på orterna där vargarna synts skrivit under.

– Jag är en stor djurvän och vill inte att de ska dödas. Min tanke är att man bedövar dem och flyttar dem någonstans där skogarna är milsvida där de kan leva som vargar ska göra, långt ifrån människor, säger Eva Park till UNT.

Jaktjournalen har tidigare berättat att fyra kretsar inom Svenska Jägareförbundet och sex LRF-avdelningar kräver att vargreviret ska skjutas bort.

Vargarna ligger bakom flera attacker mot fårbesättningar och inför den kommande betessäsongen är oron bland djurägarna i området stor.

Oro bland brukare

– Flera fårägare säger spontant att de kommer att lägga ned verksamheten. Vi ska ha ett möte de närmaste dagarna om utsläppet av djuren för säsongen, säger Pär Johansson, ordförande LRF Heby, till Jaktjournalen.

Även för löshundsjakten har vargetableringen inneburit en stor påfrestning.

– Det är väldigt många som inte vågar släppa sina hundarna längre, säger Arne Lindström, vice ordförande i Heby jaktvårdskrets, till Jaktjournalen.

Hanen i Siggeforareviret är född i Tivedenreviret, som statens tjänstemän skapade vårvintern 2013 när två finsk-ryska vargar sövdes i Norrbotten och släpptes ut i Tiveden i Örebro län. Därför betraktas Siggeforareviret som ytterst viktigt för den svenska vargstammen.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!