Jaktnyheter

Misstankar om tjuvjakt på älg i Västerbotten

Ett stort antal döda älgar har påträffats i ett område i Skellefteå kommun - nu senast i helgen. Polisen utreder misstänkt jaktbrott och vapenbrott. Arkivbild: Gettyimages

Polisen i Västerbotten har startat en utredning kring tjuvskjutna älgar. I helgen påträffades två döda älgar på en mark där man tidigare hittat ett stort antal mystiska älgkadaver. Polisen gjorde husrannsakan i en fastighet där man bland annat beslagtog vapen.

"}}

Västerbottens-Kuriren berättar om fallet och redogör kort för polisens uppgifter: Två döda älgar påträffades intill varandra i helgen på en jaktmark i Skellefteå kommun och polisen misstänker brott.

En förundersökning om jaktbrott är startad och det har hållits förhör. Dessutom har vapen beslagtagits vid en husrannsakan.

Jaktjournalen har talat med flera jägare i området och de vittnar om märkliga fynd av döda älgar.

– Det har påträffats kadaver efter sex döda älgar på en jaktmark under hösten. Jägarna har tänkt att det kunnat röra sig om björndödade älgar. Men det stora antalet gör att man misstänker att det kan finnas en annan dödsorsak, berättar en jägare.

DNA-prov på älgkropp

Hösten 2020 och hösten 2019 hittade grannjaktlag också döda älgar under mystiska omständigheter.

– En stor tjur hittades under brunstuppehållet. Den hade ett kulhål i bogen och hade börjat jäsa. Det gjordes en polisanmälan, men det ledde inte till någonting, berättar en jägare.

Enligt uppgift till Jaktjournalen finns ett fall där jaktlaget hittade en färsk slaktplats. I en fastighet ska sedan en älgkropp ha påträffats. Polisen ska tagit DNA-prov både på älgkroppen och slaktplatsen och funnit ett laddat salongsgevär.

Polisens pressinformatör, Maria Linné, vill varken bekräfta eller dementera Jaktjournalens uppgifter.

– Möjligtvis går vi ut med mer information längre fram i veckan, säger Maria Linné.