Jaktnyheter

Miljonsvindel i Dreverklubben tas upp i hovrätten

Den före detta förtroendevalde inom Dreverklubben, som dömts till fängelse för grovt bedrägeri, har överklagat och den 17 november kommer fallet upp i hovrätten. Foto: Gettyimages, montage

Under några år tömdes ett av Dreverklubbens bankkonton på runt en miljon kronor. Den före detta förtroendevalde, som dömts till fängelse i ett år och två månader, har överklagat och snart kommer fallet upp i hovrätten.

"}}

Den dömde mannen lyckades övertyga Dreverklubbens styrelse om att en miljon kronor skulle överföras till en lokal bank, där mannen hade kontakter och sa sig kunde fixa ett konto som gav ränta.

Det är vad de andra inblandade styrelseledamöterna berättat.

Själv hävdar den dömde att pengarna sattes in på den lokala banken för att han skulle kunna ta ut ersättning för sitt omfattande arbete i Dreverklubben.

Mannen har sagt att det fanns en hemlig uppgörelse i styrelsen. Han skulle inte betala skatt på pengarna – och medlemmarna i Dreverklubben skulle inte få kännedom om hans ”lön”.

600.000 kr på tre uttag

Mannen hade stora skulder hos kronofogden och den 28, 29 och 31 augusti 2015 tog han ut sammanlagt 600.000 kronor från Dreverklubbens konto och betalade till kronofogden.

Fram till den 28 juni gjorde han ytterligare 18 uttag från kontot.

Den person som Dreverklubben arvoderade för att sköta klubbens ekonomi fick förfalskade kontoutdrag, där det stod att pengarna fortfarande fanns på den lokala bankens konto.

Den ekonomiansvariga hade fått en bankdosa av den nu dömde mannen, men den dosan fungerade inte. Det gjordes flera uppgörelser om att den dömde mannen och föreningens ekonomiansvarige skulle träffas för att få igång bankdosan. Men mannen ställde in mötena.

Det visade sig senare att bankdosan inte utfärdats av den lokala banken

Chockbesked

Till sist ringde den ekonomiansvariga till den lokala banken och frågade om Dreverklubbens pengar. Då kom chockbeskedet: Det fanns endast ören kvar på kontot.

De förskingrade pengarna ställde till stora problem i Dreverklubben. Medlemsavgiften fick höjas och lokalklubbarna ställde upp med lån.

Tingsrätten fann den nu dömde mannens berättelse, den påstådda överenskommelsen om svart lön till honom, som osannolik och en efterhandskonstruktion.

Rätten finner att mannen hade mycket dålig ekonomi och att det sannolikt drev honom till förskingringen.

Mannen dömdes till fängelse i ett år och två månader för grovt bedrägeri. Tingsrätten beslutade också att Dreverklubben ska ha lite drygt en miljon kronor i skadestånd av honom.

Den dömde är missnöjd med domen och har överklagat till hovrätten, där det blir förhandlingar den 17 november.