Jaktnyheter

Martin tog revansch på Drever-SM

Martin Davidsson och Friljusets Ida vann Drever-SM i år.

Martin Davidsson är en engagerad dreverägare och jägare. Mästerskapstiteln hans unga egenuppfödda tik Friljusets Ida erövrade häromdagen är därför mycket välförtjänt, men Martin själv tycker nästan vinsten är lite orättvis, mot Idas mamma.

"}}

Det är en glad och ödmjuk segrare som berättar för Jaktjournalen om vinsten i Dreverklubbens mästerskap.

– Det är de bästa hundarna som deltar och man ska ha tur med både provmarker och rätt drevdjur. Dessutom ska hunden ha en bra dag också. Och det hade väl vi, säger Martin Davidsson.

Martin kvalade in till SM med startfältets yngsta deltagare, den 2,5 åriga tiken Friljusets Ida, vars mor Bea, han också äger och fött upp.

– Jag har faktiskt startat Bea på SM sju gånger, men inte lyckats hela vägen någon gång. Det känns nästan lite orättvist att dottern Ida tar hem vinsten på sin första SM-start, säger han och skrattar.

Räven är favorit

Ida tog tidigt upp rådjur och körde full tid, 90 minuter, tapptfritt. Därefter hittade hon ett nytt rådjur och gjorde om samma bedrift.

– Det är många egenskaper som är avgörande för att få höga poäng. Men drevarbetet är kanske det mest avgörande.

Ida är allroundhund som jagar alla tre viltslagen, rådjur, räv och hare. Och även om SM-vinsten var rådjurens förtjänst, är inte dessa favoriten i vanliga fall.

­– Nä, Ida tycker faktiskt mest om räv. Det är kul hund att jaga med. Hennes drevsätt är följsamt, hon nyanserar bra och är duktig på tappter, säger Martin.

Hur går ni vidare nu. Är det bara jakt som gäller framöver?

– SM-vinsten kvalificerade oss till Nordiska mästerskapen i Norge den andra december. Vi siktar på det först. Sedan blir det jakt.

Se hela resultatlistan här>>