Jaktnyheter

Martin och hans jaktkompisar fick en björn

Martin Brenne med gråhundarna Grom och Dolly och jaktkompisarna väster om Sundsvall. Foto: Privat
Martin Brenne och hans jaktkompisar väster om Sundsvall lyckades i björnjakten på torsdagen. En hane på 87,5 kilo kunde fällas på stånd.
– Jag varit utanför Sundsvall sedan i söndags och hade inga uppslag alls, så vi satt och halvdeppade när det ringde en yrkeschaufför i onsdags kväll. Han hade sett en björn bara fem minuter från vår stuga, berättar Martin Brenne.fi Problemet var att björnen gått in i ett område där Brenne och jaktkompisarna inte hade tillräckligt med mark. De började ringa runt och markfrågan löste sig.

Vände tillbaka

Martin släppte på sjuårige gråhunden Grom vid femtiden följande morgon och hunden tog sig an det nio timmar gamla spåret med intresse. – Det gjorde en lov på 500-600 meter, sedan vände det tillbaka in på vår mark igen och bar av tio-tolv kilometer, konstaterar Martin. Grom reste björnen och det började bukta trångt mellan passkyttarna.

Come back för Dolly

Vid förra årets björnjakt skadades Martins ungtik, Dolly svårt i en baktass i samband med ett eftersök på en björn, vilket Jaktjournalen rapporterat om. Dolly har dock återhämtat sig bra. – Jag ville ge henne chansen så vi kopplade Grom och släppte på Dolly. Efter 1,5 kilometer fick hon fast stånd på björnen och vi kunde smyga oss in. När vi var nära gick ståndet loss och vi fick det rakt i knät, berättar Martin. Björnen föll och det visade sig vara en hanbjörn på 87,5 kilo. – Det är härligt att se att Dolly är tillbaka och att hon gör ett kanonjobb igen, säger Martin. Han är i skogen när den här intervjun görs och plötsligt hittar han ett björnspår. – Det är ett färskt spår. Jag ska prova att släppa här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21