Jaktnyheter

”Mårdhund i olaglig fälla” var i själva verket mård i laglig fälla

Mårhund och stkogsmård – så ser de ut. Foto: Gettyimages
En fejknyhet spreds på måndagen i Jämtland. En person påstods ha hittat en död mårdhund i en olaglig fälla. Ingen av uppgifterna stämde.
P4 Jämtland var en av de nyhetsförmedlare som berättade den uppseendeväckande nyheten – att en död mårdhund påträffats så långt söderut som i Borgvattnet i Ragunda. Dessutom satt djuret fast i en ”olaglig” fälla, enligt nyhetsrapporteringen. – Telefonerna började gå varma här. Men när vi fick en bild från polisen kunde vi konstatera att det var en skogsmård i en helt laglig mårdfälla, en Belisle, säger P-A Åhlén, chef för Mårdhundsprojektet.

Källkoll?

Han är förundrad över att flera medier rapporterade om mårdhundsfyndet. – Hur är det med källkollen egentligen? undrar P-A Åhlen. Den som svarar i nyhetschefens telefon i Jämtland heter Daniel och vi skickar frågan vidare till honom. Hur har ni det med källkollen? – Jo, vi har det bra. Men det är sämre med den hos dem som rapporterar till oss. Det är var uppgifter från polisen, säger Daniel. P4 Jämtland har nu avpublicerat den felaktiga nyheten om mården och mårdhunden.