Jaktnyheter

Män med armborst gripna – skulle försvara sig mot björn

Två belgare med ett armborst i bilen har nu gripits av polisen i Värmland. Arkivbild: Gettyimages

Nu har två män med en armborst i bilen uppges ha gripits av polisen i Värmland. De har sagt att de skulle skydda sig mot björn men är nu misstänkta för vapenbrott.

Jaktjournalen berättade på onsdagen som värmländske jaktledaren Thomas Haraldsson som i måndags mötte två män. De var klädda i kamouflagekläder och hade stora ryggsäckar.

Det Thomas Haraldsson reagerade på var att männen hade ett armborst med sig när de gick ut på jaktmarken där han är jaktledare.

Det rådde under onsdagen förvirring kring ärendet. Polisens pressinformatör, kände inte till ärendet, och inte heller den polisman som Jaktjournalen fick kontakt med i Torsby.

Legalt i Belgien?

Men polisen fick Thomas Haraldsson telefonnummer av Jaktjournalen och agerade. På onsdagskvällen ska en utländskregistrerad bil ha stoppats av polisen i Säffle, rapporterar Nya Wermlands-Tidningen, NWT.

I bilen påträffade polisen ett armborst.

– De hade hört att det finns björn i Sverige och ville skydda sig när de campade. Tydligen får man ha armborst utan licens i Belgien, säger Hans Elvingson vid polisen i Säffle till NWT.

De båda männen, som är i 20-årsåldern, är nu misstänkta för vapenbrott.

Jaktjournalen har inte lyckats nå polisman Hans Elvingson för en kommentar. Polisens pressinformatör vid polisen i Region Bergslagen, Anders Dahlman, känner inte till ärendet.

– På grund av det rådande nationella säkerhetsläget har jag inte tid att ta reda på vad som hänt, säger Anders Dahlman till Jaktjournalen.

Jaktlagen

För att få licens ett armborst i Sverige måste man kunna dokumentera tillhörighet och aktivitet i armborstklubb. Det är inte tillåtet att jaga med armborst i Sverige.

Jaktlagen tillåter dock inte att man går över annans jaktmark med vapen eller fångstredskap som kan användas för jakt.

– Det är bra att ni journalister finns, annars hade det väl inte hänt någonting i det här ärende. Tack vare att ni tog kontakt med polisen greps de, säger Thomas Haraldsson.