Jaktnyheter

LRF tar juridisk strid för att snabba på vargjakter

Vargattackerna mot tamdjursbesättningar har avlöst varandra i sommar. Nu tar LRF juridisk hjälp och driver frågan om snabbare skyddsjakter. Arkivbild: Gettyimages

Lantrbrukarnas Riksförbund har anlitat en advokatbyrå och tar upp kampen mot den svenska vargpolitiken. Förbundet kräver att vargar som ger sig på tamdjur ska avlivas snabbt.

Det är i en debattartikel i Aftonbladet som LRF:s förbundsordförande Palle skriver om den långa rad av vargattacker som inträffat mot bland får och nötkalvar runt om i Sverige.

”I sommar har över 130 får dödats av varg runt om i Sverige. Antalet vargar har ökat långt över vad riksdagen en gång beslutade om – och länsstyrelserna har slutat att följa lagen för skyddsjakt. Vi kommer nu att driva ett principfall i domstol”, skriver Palle Borgström, LRF, i sin debattartikel i Aftonbladet.

Borgströms uppräkning sträcker sig fram till den 1 augusti. Därefter har ytterligare attacker inträffat på olika platser i landet.

”Från politikerna och våra myndigheter har intresset att få till en förändring inte varit särskilt stor genom åren. Nya utredningar staplas ovanpå gamla. Under tiden har populationen fortsatt att växa”, skriver LRF-ordföranden.

”Tvinga länsstyrelserna”

Han framhåller för att lantbrukare varnat för den här utvecklingen länge och anser att antalet vargar ökat långt över vad riksdagen en gång beslutat om.

”Men denna tolkning stämmer inte överens med jaktförordningen som kan medge skyddsjakt redan efter första angreppet för att förebygga allvarlig skada på boskap, grödor, skog eller annan egendom”, skriver Palle Borgström i Aftonbladet.

Nu har LRF anlitat en advokatbyr för att driva ett principfall genom alla instanser i rättssystemet.

”Målet är att tvinga länsstyrelserna att sluta använda antalet attacker som grund för att bevilja skyddsjakt och i stället följa jaktförordningens intentioner – att skyddsjakt ska beslutas baserat på risken för allvarlig skada”, skriver Palle Borgström i sin debattartikel.

Palle Borgström, förbundsordförande i LRF. Foto: LRF