Jaktnyheter

LRF söker jakt på ”viktig” varg

LRF söker skyddsjakt på vargen som är genetiskt "viktig" och dödar tamdjur i södra Sverige. Foto: Gettyimages

Lantbrukarnas riksförbund, avdelning Sydost, söker skyddsjakt på varg som ger sig på tamdjursbesättningar i Kronoberg och Blekinge.

– Det görs för att förebygga framtida angrepp. Vi anser att det inte finns någon annan lämplig lösning, säger Fredrik Persson, som sitter i LRF-avdelningens styrelse och är ansvarig för rovdjursfrågor inom föreningen.

Jaktjournalen rapporterade på tisdagen att den så kallat genetiskt ”viktiga” varg, som rör sig i södra Sverige, nu är knuten till fem attacker. Den har gett sig på tamdjur i Skåne, Halland och Kronobergs län.

– Sannolikt ligger den bakom fler attacker men från dem är DNA-proven inte analyserade ännu, säger Fredrik Persson.

Acceptans

Svaret från Naturvårdsverkets ansvarige chef, Carl-Johan Lindström, är att länsstyrelserna ska vara restriktiva med att bevilja skyddsjakt när det rör sig om ”viktiga” vargar.

– Ska vi ha varg i tamdjurstäta områden i södra Sverige måste det tas beslut om skyddsjakt. Annars kommer det aldrig att bli någon acceptans för varg här nere, säger Fredrik Persson.

I de inledande kontakterna mellan LRF och tjänstmän på länsstyrelserna var man överens om att skyddsjakt var befogad.

– Sedan kom beskedet om den genetiskt viktiga vargen. Den stoppar nu andra skyddsjakter också, konstaterar Fredrik Persson.