Jaktnyheter

LRF-bas vill ha färre vargar och snabbare skyddsjakt

Den nuvarande vargpolitiken lägger en blöt filt över framtidstron bland människor som bor och verkar på landbygden, anser skånska LRF-basen Hans Ramel. Foto: Gettyimages

Styrelseledamöterna i LRF Skåne får nu ta emot samtal från djurägande medlemmar som oroas av vargstammens tillväxt och attackerna mot fårbesättningar.
- Reglerna måste ändras, så att vi kan minska vargstammen och få till snabbare skyddsjakter, säger Hans Ramel, ordförande i LRF Skåne.

"}}

Jaktjournalen berättade på tisdagen om det dystra rekord som slogs i Skåne på måndagen. Tre vargattacker mot tre olika gårdar – något som inte hänt tidigare i Sverige i modern tid.

– Med tanke på den snabba tillväxt vi har i vargstammen var det inte oväntat att vi skulle få vargattacker. Det är så många djurhållare. Det här inget rekord att var stolt över precis, säger Hans Ramel.

”Våt filt över framtidstron”

Han säger att vargproblematiken lägger ”en våt filt över framtidstron” för människor som lever och verkar på landsbygden och bedriver verksamhet som kommer i konflikt med vargarna.

– Vi behöver tvärtom att människor vill satsa på de här näringarna och på livsmedelsproduktion överhuvudtaget. Det är det budskapet jag vill skicka till politikerna. Om man vill ha en livsmedelsstrategi och ökat matproduktion – hur rimmar den här rovdjurspolitiken med det? frågar Hans Ramel.

Hans Ramel

Vargforskare Olof Liberg uttryckte i Jaktjournalen på måndagen, att det är svårt att ha varg i södra Sverige, speciellt i Skåne.

– Det är svårt med varg är det är tätt med djurproduktion. Det gäller Skåne så väl som många andra platser i Sverige, säger Hans Ramel.

”Ironiskt nog…”

Samhällets plan för landsbygden har hittills varit att det ska sättas upp så kallade rovdjursavvisande stängsel i stort antal.

– Många är tveksamma, eftersom de förbinder sig att underhålla staketen i många år – eller annars betala tillbaka pengarna som de fått i bidrag till staketen. De innebär stora kostnader, säger Hans Ramel.

Han pekar också på att många av stängslen behövs i avlägsna marker och i terräng som inte låter sig stängslas.

– Ironiskt nog är det just i sådana marker som betesdjuren kanske gör mest nytta. De rör sig i marker som inte går att hålla öppna på andra sätt, säger Hans Ramel.

Han efterlyser en vargpolitik som tar hänsyn till de människor som drabbas av vargarna.

– Det krävs färre vargar totalt och snabbare skyddsjakter, säger Hans Ramel.