Annons
LRF kräver också kraftig minskning av vargstammen - Jaktjournalen
Senaste nytt:
Annons
11 månader sedan vargförvaltning
LRF gör gemensam sak med Svenska Jägareförbundet och kräver kraftig minskning av vargstammen. Foto: Gettyimages
LRF kräver också kraftig minskning av vargstammen

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, ansluter nu till kravet på en kraftig minskning av den svenska vargstammen. I ett gemensamt pressmeddelande riktar LRF och Svenska Jägareförbundet sitt krav till länsstyrelserna, Natvårdsverket och politiker.

Jägarförbundet har tidigare krävt att 100 vargar ska få skjutas i den kommande licensjakten och skyddsjakten. På onsdagen kom ett pressmeddelandet på LRF:s webbsida som visar att lantbruksorganisationen är inne på samma linje:

”Svenska Jägareförbundet och Lantbrukarnas riksförbund (LRF) kräver en kraftig decimering av vargstammen. Det är viktigt att länsstyrelser, Naturvårdsverket och politiker förstår det absolut nödvändiga i att besluta om en utökad vargjakt i vinter”, skriver LRF och Jägareförbundet.

”Ohållbar situation”

– Den starkt växande vargstammen är en ohållbar situation för tamdjursägare, jägare och många andra drabbade på landsbygden. Myndigheterna måste agera, säger Palle Borgström ordförande för LRF i pressmeddelandet.

De båda förbunden pekar på Jägareförbundets upptäckt, att Sverige kan förlora kontrollen över vargstammen om den växer sig för stor.

”Detta hänger samman med att domstolar menat att ett medlemsland i EU inte procentuellt får göra för stora uttag i stammen för en strikt skyddad art. En utökad vargstam skapar större problem både för jägare och djurbönder, men kan då, enligt EUs bevaranderegler, inte längre reduceras i tillräckligt grad”, skriver LRF och Jägareförbundet.

De framhåller att Naturvårdsverket slagit fast att Sverige ska ha minst 300 vargar. I vintras räknades 395 vargar in och under våren nya valpar fötts.

Överens

”Både LRF och Svenska Jägareförbundet är eniga om att den börda som landsbygdsbefolkningen, bönderna och jägarna tvingas bära är oacceptabel, skriver LRF och Jägareförbundet.

Den vetenskapliga rapporter som nyligen presenterades och som bekräftar den oro och stress som rovdjur skapar för jägare och tamdjursägare, lyfts fram av de båda brukarorganisationerna.

– Detta måste länsstyrelserna ta med i beräkningen när de ska besluta om vilken vargjakt som ska tillåtas i vinter, säger LRF-ordförande Palle Borgström i pressmeddelandet.

”Måste minskas rejält”

Tillsammans med ordföranden i Jägareförbundet, Peter Eriksson, kräver Borgström att länsstyrelserna beaktar psykosociala- och socioekonomiska faktorer, de kulturarv som lantbrukare och jägare förvaltar och tar hänsyn till riksdagens strategi för ökad svensk livsmedelsförsörjning.

– Den svenska vargstammen innehåller cirka 100 djur fler än vad Naturvårdsverket beslutat som lägsta nivå. Stammen måste minskas rejält. Länsstyrelserna kan ge oss som bor på landsbygden bättre förutsättningar och möjligheter att driva lantbruk, jaga och leva utan en onödigt stor påverkan av vargarna. Det vi begär är inte orimligt, utan exakt så som riksdagen beslutade att rovdjurspolitiken skulle fungera, säger Jägareförbundets ordförande, Peter Eriksson i pressmeddelandet.

Under september månad ska länsstyrelserna i varglänen meddela hur stor vinterns jakt får bli.

Svenska Jägareförbundet har cirka 150.000 medlemmar och LRF cirka 140.000 medlemmar.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Missa inga nyheter!

      Prenumerera på vårt nyhetsbrev
      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!