Jaktnyheter

Lokal jägarbas i Jämtland önskar delad björnjakt

Lokala kretsordföranden i Strömsund, Rolf Elverum, önskar sig delad björnjakt i Jämtland - som i Västerbotten. Foto: Gettyimages, montage
Nu höjs röster för att även Jämtland ska ha delad björnjakt – en kvot från 21 augusti och en kvot från starten för älgjakten. En som önskar det är Rolf Elverum, ordförande i Strömsunds jaktvårdskrets.
Länstidningen Östersund skriver om björnjakten bakom betalvägg på webben och i papperstidningen. Fokus i rapporteringen är den riktade tillsyn som personal från länsstyrelserna och polisen gör vid årets björnjakt i de nordligaste länen. Rolf Elverum, ordförande i Svenska Jägareförbundets jaktvårdskrets i Strömsund, säger att det är många tillresta ”proffs” som kommer till Jämtland för att jaga björn. – Sker jakten under städade former är det bra, men vi skulle se en annan tilldelning. Om vi har 30 björnar skulle vi hellre se att man släpper 15 stycken till den 21 augusti och att det finns 15 kvar när älgjakten börjar. Då skulle fler jägare häromkring få tillfälle att jaga björn, säger Rolf Elverum till Länstidningen Östersund.

Önskar delad björnjakt

I Västerbotten provas det upplägget i år. Elva björnar får skjutas från den 21 augusti och tio björnar sparas till älgjaktsstarten första måndagen i september. Jaktjournalen har rapporterat om det bland annat här. Rolf Elverum önskar sig att även Jämtland skulle ha delat björnjakt. Han menar att ett argument är att jakten skulle bli lugnare. – Man förlänger jaktperioden och då blir det inte lika hetsigt. Nu är det som regel fullskjutet på björn innan älgjakten börjar och det går för fort, säger Rolf Elverum till Länstidningen Östersund. Han ser hellre att ”vanliga” jägare får chansen att skjuta björn och att tempot i jakten sänks. – Många jägare utifrån är duktiga och har duktiga hundar, men de åker ju runt och går bara ut om de har ett hett uppslag, alltså en synkontakt eller en björn på platsen senaste dygnet. Att fälla en björn verkar vara det enda viktiga för många, säger Rolf Elverum till Länstidningen Östersund.