Jaktnyheter

Lodjurspremiären: En del har ställt in, andra är laddade

Inga problem att använda jakthund hela perioden. Foto: Per Jonson
Det är svåra förutsättningar på många håll inför lodjursjakten som startar på fredagen. I stora områden är jägarna beredda på att skjuta upp premiären. Men bröderna Ludvigsson i Västerbotten laddar i alla fall för jakt.
– Det går inte att jaga. Vi har elva plusgrader och barmark. Först lovades det snö till måndag, tisdag eller onsdag. Men nu ser jag att det är ändrat till torsdag-fredag. Det är så långt fram så det är mycket osäkert, säger Gunnar Glöersen i Värmland. Rasmus Boström i Älvdalen hade planerat att åka till Härjedalen. – Just nu är det plusgrader och om det blir så hela natten så finns det en chans att försöka. Men de har lovat minusgrader, säger Rasmus Boström. Att ge sig ut på frisök efter lodjur, i så glesa bestånd som i Härjedalen, bedömer han som utsiktslöst.

Lite hopp

Anders Lindkvist i Sveg hyste på torsdagseftermiddagen lite förhoppningar om att det trots allt kan bli jakt på fredagen. – Det snöade för någon timme sedan och det gav lite hopp. Annars ser det kärvt ut. Det är ingen spårsnö utan bara hård skare, säger berättar Anders Lindkvist. I Västernorrland står länsstyrelsens besiktningsman, Stefan Tågestad, beredd att rycka ut och besikta lodjur som fälls. Men förutsättningarna för jakt är just nu dåliga. – Vi har haft tö och blåst en tid och till natten ska det bli tio grader kallt. Eventuellt kommer det lite snö på söndag, säger Stefan Tågestad.

Laddar för premiären

I Västerbotten laddar bröderna Oskar och Albin Ludvigsson för premiären. – Givetvis. Vi har fått någon centimeter snö. Det är lite skarpt före men inte alls så mycket snö som tidigare år. Vi ska ut och försöka, säger Oskar. Jaktjournalen bevakar i vanlig ordning lodjursjakten. Vill du dela med dig av en spännande och lyckad jakt? Skicka en bild via MMS så ringer vi upp. Skicka materialet till: Per Jonson 073 820 33 15 per.jonson@jaktjournalen.se