Jaktnyheter

FILM: Lockade in varg på tio meter

Den nyfikna vargen kom så när att Johnny Holmgren blev tvungen att resa sig och tilltala den med djup röst för att hindra den från att komma för nära. FOTO: Privat

Jägaren Johnny Holmgren gick ut för att se efter varför hans jämthund plötsligt börjat skälla i hundgården. Där var en varg på väg rakt mot gården. Först flydde den från Johnny. Men när han lockade på den kom den så nära att han kunde filma den – på tio meters håll.

"}}

När djuret fick syn på Johnny vände det först och sprang iväg.

– Då bestämde jag mig för att följa efter och försöka locka honom till mig, så att jag kunde filma honom. Jag kastade mig på cykeln och ungefär hundra meter från huset hann jag ikapp, berättar Johnny Holmgren.

Lät sig lockas med läte

Gömd bakom en åkerholme började Johnny locka på vargen, med samma läte han för några dagar sedan såg jaktentreprenören Per Liss använda för att locka till sig en annan varg.

Det fungerade!

Snart stod Holmgren endast tio meter från vargen.

– Den fick inte riktigt vind på mig där jag satt, så den blev nyfiken och ville komma närmare. Den kände nog inte igen mig som en människa till att börja med. Men när han var på väg att ta sig närmare än tio meter ville jag inte släppa in honom längre, så jag ställde mig upp och började prata med honom, berättar Johnny.

– När jag gjorde mig stor kastade han om i en piruett och sprang iväg. Han reagerade precis som en varg ska på en människa. Mötet med honom var en mäktig upplevelse. Men vargen är ju samtidigt ett rovdjur som man ska ha respekt för, fortsätter han.

Bad sambon hålla vakt

Johnny Holmgren, som har sin bostad en bit utanför Kolsva, bor mitt i ett vargrevir. Markerna runt hans gård är så vargrika att han numera beger sig till annan ort när han ska jaga med sina hundar.

– Så varg har jag sett förr. Men jag har aldrig fått någon av dem på bild, så här nära. I det här fallet hade jag den tio meter ifrån mig i minst tio minuter. Det kändes verkligen mäktigt, att kunna locka in den så där, säger Johnny.

– Fastän den kom så nära blev jag aldrig rädd. Jag hade ju skapat situationen själv efter att ha gjort en riskbedömning. Jag stod hela tiden i kontakt med min sambo, som befann sig inne i huset bara hundra meter ifrån oss. Hade jag mött vargen ensam ute i skogen hade det varit en helt annan sak, avslutar han.

I tio minuter lyckades Johnny Holmgren locka vargen att uppehålla sig tio meter från honom. Se filmen på hans mäktiga rovdjursmöte. FOTO: Johnny Holmgren