Jaktnyheter

Lidandet för misstänkt i vargjaktshärva värderas till 31.000 kronor – ”ett hån”

Ett hån, säger hälsingebon om ersättningen han nu får från staten för häktningstiden och misstankarna om illegal vargjakt. Foto: Mikael Moilanen
En av männen som satt häktad i 31 dygn och misstänktes i tre år för illegal vargjakt i Hälsingland får nu skadestånd av staten. Men beloppet är kraftigt nedprutat. – Det är ett hån, säger mannen.
Jaktjournalen har i flera artiklar berättat om den polisutredning där sex män från Hälsingland misstänktes för illegal vargjakt. De greps i en stor gryningsinsats där ett 30-tal poliser hämtade dem i deras hem inför barn och familjer. Efter drygt tre års utredande visade det sig att åklagare Åse Schoultz inte hade bevis för någon illegal vargjakt och utredningen lades ned. Den brutala isoleringen under 31 dygn och misstankarna under nästan tre år har tagit hårt både på de inblandade och deras anhöriga, vilket framkom bland annat i den längre webbradiointervju Jaktjournalen gjorde med en av männen. Bland annat utsattes de inblandade för hemlig övervakning och telefonavlyssning.

Bantat belopp

En av männen begärde ersättning med totalt cirka 150.000 kronor, varav 75.000 kronor var för lidande och drygt 60.000 kronor var förlorad arbetsförtjänst. Justitiekanslern har nu beslutat att mannen får 32.755 kronor i ersättning av staten. 31.000 kronor avser lidandet. – Det är ett hån. Men det var väl ungefär vad man betalade ut till de drabbade i Lillhärdalfallet också, så jag är inte förvånad, säger mannen. Posten förlorad arbetsförtjänst är helt struken ur beslutet, eftersom hälsingebon inte inkommit med några dokument som styrker vad han tjänar eller vilken anställningsform han har. – Jag har skickat alla mina handlingar, lönspecifikationer och allt, till min advokat, som skulle skicka dem vidare, säger mannen.

”I princip tabeller”

De tjänstemän hos Justitiekanslern som handlagt hälsingebons ersättningskrav är båda på semester och har inte kunnat nås för en kommentar. Klas Granlund jobbar som föredragande hos Justiekanslern och han kommenterar beslutet. – Det finns en praxis, i princip tabeller som baserat bland annat på frihetsberövandets längd och har tillämpats i många år och godtagits i de fall som gått till domstol. Samma tabeller tillämpas oavsett om det är någon som suttit över natten, i 30 dagar eller i flera år, säger Klas Granlund. Han säger också, vilket även framgår av beslutet, att hälsingebon har möjlighet att skicka in kompletterande handlingar om det blivit fel så att han inte får ersättning för förlorad arbetsförtjänst.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21
Rolf lämnade in vargskit ett år efter att vargen ”dödats illegalt”
Miljöåklagaren tror att vargen dog – ”man fryser ju skitar också”