Jaktnyheter

Förundersökningen om misstänkt illegal vargjakt i Hälsingland nedlagd

Efter tre år läggs förundersökningen om misstänkt illegal vargjakt i Hälsingland ned. Det var en rävjakt mellan Harsa och Alfta, som polisen avlyssnade, som utgjorde grunden för misstankarna. Foto: Gettyimages , montage
Det blir inget åtal för illegal vargjakt i den snart tre år gamla utredningen i Hälsingland. Sent på fredagseftermiddagen fick de sex inblandade beskedet att förundersökningen lagts ned. – Otroligt skönt – det har varit tre år i helvetet, säger en av männen.
Det var en av männens försvarare, advokat Sven Severin som via telefon fick besked från åklagare Åse Schoultz. – Förundersökningen gällande grovt jaktbrott är nedlagt för alla inblandade. Det är mycket skönt för min klient och de andra som levt med de här misstankarna varje dag i snart tre år, säger Sven Severin. Kan du ha missförstått åklagaren i dagens telefonsamtal? – Nej, förundersökningen om misstänkt jaktbrott är nedlagd, svarar Sven Severin. Alltihop startade med att det påträffades en blodfläck på en sjö mellan Ljusdal och Ovanåker i januari 2017. Det sattes in hemlig telefonavlyssning mot de misstänkta och i början av april 2017 frihetsberövades de sex inblandade i en stor polisinsats. Tre av männen satt häktade i 31 dagar. – Under flera år hände uppenbart ingenting i utredningen. Åklagaren har skyllt på att polisen saknat resurser för utredning, säger Sven Severin.

Hemlig telefonavlyssning

Jaktjournalen har talat med en av de inblandade flera gånger under årens lopp. De enda misstankar han fått presenterade emot sig har handlat om en rävjakt som övervakades av polisen med hemlig telefonavlyssning. – Det finns ingen död varg, ingen skottplats, ingenting, utan allt jag hört är de inspelade telefonsamtalen där vi pratar om ”en hon”, som man kan göra under jakt. Hon har gått över här, hon sprang ditåt och så vidare. Polisen påpekar också att det fanns vargspår i området, men jag såg ingen varg, har en av de misstänkta berättat tidigare i Jaktjournalen. Sven Severin bekräftar att det är de enda misstankarna han upplevt har funnits mot de sex männen. – Det är min uppfattning också, att det låg till grund för hela den här historien, säger Sven Severin.

Tagen men glad

Jaktjournalen har talat med Åse Schoultz som inte vill kommentera ärendet i media förrän de inblandade delgets beslutet. Det sker formellt per brev som kommer att nå personerna på måndag. Sven Severin har dock via telefon fått bekräftat att det inte blir något åtal för vargjakt. Jaktjournalen har också talat med en av männen som satt häktad i 31 dygn, misstänkt för grovt jaktbrott och illegal vargjakt. Han är glad men tagen av beskedet. – Det känns otroligt skönt – det har varit tre år i helvetet… Jag vet inte riktigt hur jag ska uttrycka det – det har inte landat riktigt ännu, säger mannen. Jaktjournalen har tidigare rapporterat om fallet bland annat här.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21