Licensjakt på gråsäl välkomnas av yrkesfiskare

Regeringens beslut att öppna för licensjakt på gråsäl välkomnas av yrkesfiskare.

Regeringen har nu beslutat att den efterfrågade licensjakten på gråsäl ska införas. Foto: Gettyimages

Jaktjournalen har skrivit om yrkesfiskets problem med säl bland annat här.

Blekinge Läns Tidning skriver i sin pappersupplaga att Lennart Arvidsson, ordförande i Yrkesfiskarnas avdelning 42 i Nogersund, är nöjd med beslutet om licensjakt.

– Allt som görs för att minska sälstammen välkomnas av oss yrkesfiskare, säger Lennart Arvidsson till tidningen.

Det var i torsdags som Regeringen meddelade att Havs- och vattenmyndigheten får i uppdrag att se över förvaltningsplanen för gråsäl och föreslå skyddsåtgärder för torsken. Jakt, men även andra sätt att skydda fiskbestånden, ska utredas.

Allvarlig situation

– Situationen för Östersjötorsken är allvarlig och vi behöver se över alla våra verktyg för att skydda beståndet, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

Landsbygdsministern har tagit fasta på att sälarna förstör fiskeredskap för mer än 50 miljoner kronor årligen, samt sprider en parasit som hotar torsken.

– Den håller på att slå ut delar av fiskekåren. Det finns inga yngre fiskare som vill satsa när sälen tar både redskap och fångst, säger Lennart Arvidsson till Blekinge Läns Tidning.

Regeringens beslut om licensjakt på gråsäl gäller i första hand från hösten och fram till 1 januari 2022.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sätt jaktlig guldkant på karantänen

En influensa lamslår vårt samhälle, prövar vår empati, ekonomi och vår förmåga att ta ansvar. På många håll är det svettigt värre. I karantäntillvaron kan vi jägare fylla vår tid med mening genom att fortsätta göra det vi gillar bäst.

Krieghoff K-80 Pro Sporter

Krieghoff förde tidigare tankarna till dubbelstudsare och drillingar i ”drömklassen”. När nu Krieghoff K-80 Pro Sporter hamnade på ”testbänken” kan jag konstatera att hagelbocken motsvarar alla högt ställda förväntningar. Krieghoff K-80 har en stabil och ökande marknad i USA och Storbritannien bland lerduveskyttarna. Och dessutom en mycket positiv utveckling även i Norden.
ANNONS ▼